Hirdetés

– Cziffra György élete példát mutathat, hiszen a történelem buktatóit végigszenvedte ugyan, ám kitartással, tehetséggel, hittel végül elért pályája csúcsára – mondja Balázs János zongoraművész, aki 2016-ban hívta életre az első Cziffra György Fesztivált. Balázs János szerint Cziffra korát megelőző, nyitott művészetszemlélete ma aktuálisabb, mint valaha: klasszikus zongoraművészként páratlan improvizációs készséggel játszott, előadói egyéniségét virtuozitás és spontaneitás jellemezte, miközben fontos volt számára a nyitottság, hiszen más stílusok felé is kalandozott. Támogatta a fiatal tehetségeket, nem csak a zenészeket, a képző- és iparművészeket is. Missziójának tekintette a zenei élmény, a zenei örömszerzés közvetítését. Pályája Franciaországban teljesedett ki, mégis büszke volt magyarságára, ugyanakkor a zenéhez fűződő rendhagyó viszonyát részben roma származásának is köszönhette.

A világhírű zongoraművész születésnapján, november 5-én tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Cziffra György-emlékévet a 2016 óta hagyományosan februárban megrendezett Cziffra Fesztivál indítja. Az emlékév programjai azonban egész éven át tartanak majd, számos vidék városban, tizenöt országban, több mint száz eseménnyel ünneplik Cziffra György művészetét és szellemi hagya­tékát.

A Cziffra100 programsorozat a legjelentősebb magyar és nemzetközi kulturális szervezetek és intézmények összefogásával valósul meg. Az emlékév rendezvényeinek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a budapesti Müpa, a Zeneakadémia, a New York-i Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall, a párizsi Radio France és a senlisi Fondation Cziffra. A programban olyan világhírű művészek szerepelnek, mint Borisz Berezovszkij, Martha Argerich, Gyenyisz Macujev, Misa Majszkij, Marc-André Hamelin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande vagy az Orchestre Philharmonique de Radio France, utóbbi zenekar Eötvös Péter zongoraversenyét mutatja majd be a Müpában és Párizsban. A világhírű zeneszerző Cziffra György tiszteletére első zongoraversenyét írta meg Cziffra Psodia címmel, amit Balázs Jánosnak dedikál.

Az emlékév célja, hogy megismertesse a világgal a zongoraművész szellemi és művészeti örökségét a magyar és európai identitáson keresztül, amelyek kölcsönösen éltették-éltetik egymást. Vissza szeretnék csempészni a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték tradícióját, felhívni a figyelmet az improvizáció hagyományának fontosságára, értékeire, és különös figyelmet fordítanak a tehetséges fiatal művészek támogatására – ebben is hűen követve Cziffra szellemiségét.

Korábban írtuk

2021. február 9-én a Zeneakadémia nagy­termében Borisz Bere­zovszkij és Balázs János Cziffra- és Liszt-átiratokból álló közös zongoraestje lesz a fesztivál nyitókoncertje. A változatos programok között találjuk a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díjasainak koncertjét, a Bartók–Kodály-esten Pál István Szalonna és Bandája is fellép. Koncertet ad Marc-André Hamelin zongoraművész is, Rudolf Péter és Kozma Imre atya pedig a hit és a művészet kapcsolatát járja körül Balázs János, Lukács Miklós és Balogh Kálmán közreműködésével. A ZongOpera sorozatában Miklósa Erika és Balázs János párosa lép színpadra, a Báresteken a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara idézi meg a letűnt korok hangulatát. Az improvizáció előtt annak három mestere, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos tiszteleg a Zeneakadémia Nagytermében. A gálakoncerten Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel ugyancsak az ország első koncertszínpadán, a Zeneakadémián, és ugyanitt kerül majd sor a fiatal tehetségek díjazására és az életműdíjak átadására is.