Fotó: MTI/Veres Nándor
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j) és Ferencz Tibor polgármester a Székely Határőr Emlékközpont felavatásán a Hargita megyei Csíkszépvízen 2021. augusztus 14-én

A közel 600 négyzetméteren berendezett interaktív kiállítás tárgyi emlékek segítségével, két- illetve háromdimenziós filmekkel, animációkkal mutatja be a székely határőrség történetét az Árpád-kortól a második világháborúig. Az önkormányzati tulajdonban lévő – a kommunizmus évtizedeiben idősotthonként használt – épület felújítására és berendezésére közel egymillió eurót (350 millió forint) fordítottak, a beruházást a magyar kormány több mint 210 millió forinttal támogatta.

Hirdetés

Az avatóünnepségen mondott beszédében Tamási Áronnak a világon szétszórtan élő magyarokat egyesítő „lelki impériumról” írt gondolatait idézve, Potápi Árpád János hangsúlyozta: a Székely Határőr Emlékközpontra is reménységgel kell tekinteni.

Kifejtette: Tamási nem a szétszakadozottságról, a nemzet megcsonkításáról beszélt, nem a katasztrófát akarta láttatni Trianon után, hanem egy országhatárok felett létező lelki, erkölcsi közösséget, amely a nyomorúságok idején is összekapcsolja a magyarságot. Hasonlóképpen a megmaradásról szól az évszázadokat átívelő csíkszépvízi gyűjtemény is, és világítótornya lehet a múltat megismerni akaró eljövendő felfedezőknek, annak az országhatárok feletti szellemi közösségnek, amely a világ magyarságát egyesíti – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára .

Fotó: MTI/Veres Nándor
Az újonnan felavatott Székely Határőr Emlékközpont a Hargita megyei Csíkszépvízen 2021. augusztus 14-én

Az emlékközpont létrehozását kezdeményező Ferencz Tibor elmondta: őseiknek állítottak emléket, hiszen Szépvíz határtelepülés volt, az itt élők évszázadokon keresztül védték a határt. Ezen túlmenően a Székely Határőr Emlékközpontot idegenforgalmi beruházásként kívánják működtetni, amelyre több turisztikai szolgáltatás épülhet és ezáltal gazdasági potenciált is jelenthet a településnek.

Hozzátette: a kiállítás anyagának összeállításán több mint 60 szakértő – helytörténész, régész, hadtörténész, filmes, muzeológus – dolgozott szerte a Kárpát-medencében.

A polgármester köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért és átadta Potápi Árpád Jánosnak azt az önkormányzati határozatot, amellyel Csíkszépvíz díszpolgárává avatták a nemzetpolitikai államtitkárt.

Korábban írtuk