Szeleczky Zita-emlékévet szerveznek a 2019-es esztendőben a színművésznő halálának huszadik évfordulója alkalmából.

A harmincas-negyvenes évek egyik legnépszerűbb színésznője, akit a nemzet kishúgaként emlegettek, a szovjet megszállás után elhagyni kényszerült Magyarországot, de hitét, magyarságát és szép magyar beszédét tökéletesen megőrizte a több mint negyven évig tartó emigrációban is. Előadói estjeivel a világ számos pontjára eljutott, őrizve a lángot, verset, dalt, magyar szót.

Jövök mint bujdosó igric, szeretném bejárni az egész világot, hogy egy-egy estére hazavigyem magyar testvéreimet egy országba, mely valaha boldog valóság volt mindannyiunk számára, – ma pedig fájó, elérhetetlen álom…

– vallott a művésznő küldetéséről emigráns éveiben.

A Szeleczky Zita-emlékév fővédnőkének Balog Zoltánt, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnökét kérték fel. A korábbi emberi erőforrások minisztere Nekézsenyben nőtt fel, ahol a művésznő fiatalkora legszebb nyarait töltötte és ahol végakaratának megfelelően örök nyugalomra helyezték.

Az emlékévet A nemzet kishúgáért alapítvány szervezi, amelynek alapítója a művésznő keresztfia, szellemi hagyatékának gondozója, Jávor Zoltán. Az emlékév keretein belül kiadtak már egy szép naptárat Szeleczky Zita képeivel, amely a Józsa Judit Galériában megvásárolható (1052, Budapest, Városház utca 1.). Az ebből származó bevételt az emlékév programjaira fordítják.

Számos izgalmas eseményre látogathatnak el az érdeklődők az emlékévben: emlékkiállítás, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések és színházi előadás is szerepel a gazdag programsorban, de emellett filmek és könyvek is készülnek az elbűvölő színésznőről. 

Februárban Szeleczky Zita-díjátadót szerveznek, ahol olyan művészek, írók, színészek, énekesek munkásságát ismerik el, akik a művésznő által képviselt, hittel vallott értékek mentén alkottak, alkotnak.

Az emlékév keretein belül az Uránia Nemzeti Filmszínházban Szeleczky Zita nagysikerű filmjeit vetítik majd. Egy emlékkiállításon is bemutatják a tehetséges színésznőt, életművét a Magyarok Házában. 

A tervek között szerepel a Turay Ida Színházban Topolcsányi Laura Csillagok között című drámájának felújítása Vásári Mónika, Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó szereplésével, akik Szeleczky Zitát, Karády Katalint és Gobbi Hildát alakítják. A színházban szeptembertől Szeleczky Zita-bérlet kiadását is tervezik.

Dokumentumfilmekben is megemlékeznek a művésznőről, ezek mellett két könyv is készül: Jávor Zoltán egy második kötet megírásába kezdett bele a Hit és magyarság – Szeleczky Zita élete és művészete című összefoglaló munkája folytatásaként. Szeleczky Zita, a magyar divatikon címmel pedig egy másik figyelemre méltó kiadványt terveznek a művésznőről. A kötet összeállítását divatszakértőként Takács Zsuzsa és Szombati Klára divattervezők segítik.

Az emlékév célkitűzései közé tartozik, hogy minél többen emlékezzünk a magyar szín- és filmjátszás kiemelkedő alakjára, aki életével is példát mutatott. Hite, határtalan hazaszeretete példaértékű, fennmaradt filmjeinek, lemezeinek hála ma is gyönyörködhetünk tehetségében. Ódry Árpád, a Színművészeti Akadémia legendás elnöke azt mondta róla: „Ilyen tehetség száz évben csak egyszer születik!” A Szeleczky Zita emlékév fontos célja az is, hogy a művésznő munkássága bekerüljön a Magyar Értéktár kiemelt értékei, kulturális örökségeink közé.

A Magyar Demokrata és a demokrata.hu időről időre előzetesen hírt ad a programokról és beszámol az emlékév eseményeiről.

A művésznő életéről IDE kattintva olvashatnak bővebben.