Fotó: A szerző gyűjteményéből, szerk.
Hirdetés

A Magyar Film Napjától, április 30-tól kezdve egy hónapon át négy filmmel emlékeznek meg a húsz éve elhunyt Szeleczky Zitáról. A filmeket 35mm-es kópiáról vetítik – olvasható az Uránia honlapján.

A négy film a Gül Baba, a Rózsafabot, a Sziámi macska és a Zenélő malom. Az alábbiakban röviden bemutatjuk az alkotásokat, idézve egy-egy korabeli kritikát vagy Szeleczky Zita szavait.

Gül Baba (április 30. 18:30)

Az Uránia Szeleczky-sorozatában első alkalommal a Gül Baba című film kerül vászonra 1940-ből.

Tartalom: 1620. Buda a török kezén. A magyar diákok szervezkednek, hogy fölszabadítsák a várost, és közben Mátyás király aranykincse után kutatnak. Gábor diák így lopózik be Mujkó cigánnyal Gül Baba rózsakertjébe, és beleszeret az ott fürdőző Leilába, Gül Baba lányába. A török hölgy először kémet gyanít Gáborban, aztán, szerelemre gyúlva iránta, segíti őt, pedig Leilát Ali basa 33. feleségének szánták.

A főbb szerepekben: Szeleczky Zita, Jávor Pál, Kőmíves Sándor, Makláry Zoltán

A Színházi Magazinban így méltatták az alkotást: „ Csúcsteljesítmény, amelyet büszkén ismerünk el magyar filmnek! Olyan nívót jelent, amelyet megközelíteni vagy elérni, minden filmgyártónak ambicionálni kell.”

(Forrás: Jávor Zoltán – Hit és magyarság – Szeleczky Zita élete és művészete)

Rózsafabot (május 16. 17:30)

A sorozat második előadása a Rózsafabot 1940-ből.

Tartalom: Nehéz dolog az újrakezdés, ha valaki a börtönből jön ki, teljesen mindegy, hogy oda okkal, vagy ártatlanul került be. Pálos Viktor most szabadult és fogalma sincs, mit kezdjen magával. Elhatározza, hogy elmegy vidékre nagybátyjához, ahol semmit sem tudnak róla. Ott találkozik a szépséges Sipos Katalinnal, aki a városka órásmesterének, Meller úrnak vak, fogadott gyermeke. Azon nyomban beleszeret.

A főbb szerepekben: Szeleczky Zita, Timár József, Gózon Gyula

Szeleczky Zita így mesélt a Rózsafabotról: „A legharmonikusabb légkörben született meg ez a kedves film, melyet úgy Magyarország, mint a külföld szívébe zárt… Babay Józsefnek (aki a film alapjául szolgáló regényt írta – szerk.), ki a film bemutatója előtt azt írta, hogy »A Rózsafabot nem üt, hanem simogat!«, igaza volt! Mindannyiunkat simogatott – akik megteremtettük és akik nézték. Mert annyi kedvesség, jóság árad a filmből, hogy lehetetlen, hogy az ne simogasson emberi lelkeket.”

(Forrás: Jávor Zoltán – Hit és magyarság – Szeleczky Zita élete és művészete)

Sziámi macska (május 23. 18:30)

Harmadik alkalommal a Sziámi macskát vetítik az Urániában 1943-ból.

Tartalom: A házasságra és négy gyermekre vágyódó Pali, miután hetedik menyasszonya is kidobja, egy sziámi dizőzbe szeret bele, s elhatározza, hogy feleségül veszi. A dizőz, a híres ázsiakutató professzor házmesterének színésznő leánya, aki a professzor villájának berendezési tárgyaitól ihletve találta ki magának az egzotikus egyéniséget, szintén vonzódik a fiatalemberhez. Pali barátja azonban nem találja helyénvalónak ezt az őrült házassági tervet, de miközben csellel megpróbálja kiábrándítani az énekesnőt barátjából, ő is beleszeret.

A főbb szerepekben: Szeleczy Zita, Hajmássy Miklós, Bilicsi Tivadar, Makláry Zoltán

A Magyar Filmben így írtak az alkotásról: „A Sziámi macska című filmvígjáték értékét emeli, hogy a díszletek és dekorációképpen felhasznált díszek, szobrok, bálványok mind egytől-egyig eredetiek. Magános gyűjtőktől és múzeumokból kikölcsönzött, örökbecsű anyag. Kokas Klára tervező művészete maradéktalanul tárul elénk a képekből. Valóságos keleti álomvilág elevenedik meg a mese, a játék, a zene és a díszletek nyomán.”

(Forrás: Jávor Zoltán – Hit és magyarság – Szeleczky Zita élete és művészete)

Fotó: A szerző gyűjteményéből

Zenélő malom (május 30. 18:30)

A sorozat záró epizódja a Zenélő malom 1943-ból.

Tartalom: Huszka Jenő „Lili bárónő” című operettjének filmváltozata. Berzéky Miklós gróf egy ócska vízimalmot örököl valahol a Hernád-völgyben. Azonnal a helyszínre utazik, de kiderül, hogy a malom csak rom, viszont összetalálkozik a helyi földbirtokos vadóc lányával Mártával, akibe beleszeret. Hogy a lány közelébe férkőzhessen, inasruhát ölt, azaz szerepet cserél a komornyikkal. Ebből rengeteg bonyodalom származik s mindketten, Márta és Miklós is azt hiszi, hogy a másik hazudik.

A főbb szerepekben: Szeleczky Zita, Szilassy László, Dayka Margit, Latabár Kálmán, Csortos Gyula, Vaszary Piri, Makláry Zoltán

A Magyar Filmben így írtak a filmről: „Csodálatos a film alaphangulata, könnyű, derűs levegője egészen szépen röpíti mosolygós arcunkat a film cselekményének kifejlődése felé.”

(Forrás: Jávor Zoltán – Hit és magyarság – Szeleczky Zita élete és művészete)


A Szeleczky Zita sorozat filmjeire a jegyár 1500 Ft. Diák/nyugdíjas/pedagógus kedvezmény 1100 Ft. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatán. A kedvezmény érvényesítésére csak a személyes jegyvásáslás során van lehetőség – áll az Uránia tájékoztatójában.


Szeleczky Zitáról hosszabban születése századik évfordulóján írtunk, ezt IDE kattintva olvashatják el.

E heti lapszámunkban pedig Szeleczky Zita emigrációs éveiről, külhoni küldetéséről olvashatnak. Minderről a művésznő egyik jó barátjával beszélgettünk.