Az ünnepélyes avatáson Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Országgyűlés alelnöke mondott köszöntő beszédet.

„Ligeti Erika műve, mely egy vashorgonyra támaszkodó törékeny alakot jelenít meg, ki fején papírhajót visel, akár moralizálásra késztet, akár erkölcsi kérdések feszegetésére sarkall, akár csak játékos kalandra hív – megtette dolgát. Útravalót ad, s szelet lehel olykor hanyatló vitorlánkba.” – mondta legmagasabb nő közjogi méltóság. Az ünnepélyes avatás alkalmával Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere hangsúlyozta, együtt kell tennünk a női szerepek megbecsüléséért.

„Nehéz időket élünk. Olyan időket, amikor nem divatos a szándék, a gesztus, az illem. Mi mégis szembemegyünk az árral. Tennünk kell azért, hogy a nők jobban, megbecsültebben érezzék magukat a világban, Magyarországon, Szentendrén” – tette hozzá Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere.

Ligeti Erika a magyar szobrászat és éremművészet meghatározó, elismert alakja, akit nemcsak itthon, de nemzetközi porondon is elismert éremművész volt. Modern szellemiségével, derűs életfilozófiájával szinte minden kritikust lenyűgözött. A felavatott szobor kisplasztikáját maga a művész készítette még 2003-ban, amit Koreny Viktória nagyított fel.

„Amikor Ligeti Erika fiánál, Kovács Benedeknél a többi alkotás között megláttam ezt a szobrot, akkor még kisplasztikát, lenyűgözött ennek egyszerűsége, s ezzel együtt súlyos üzenete. Úgy gondoltam, hogy ennél az alkotásnál semmi sem tudja jobban kifejezni városunk 1000 éves múltját, és mozgalmas jövőjét. A mű egyszerre statikus és dinamikus. Egyrészről a fő alak horgonyra támaszkodása jelzi a város 1000 éves hagyományaihoz történő kapcsolódást, a múlt értékeihez mint biztos ponthoz való kötődést. Számomra benne van az 1000 éves város, a 80 éves Művésztelep, az 50 éves Szentendrei nyár és a 40 éves Szentendrei Teátrum. Másrészről viszont egy fegyelmezett lendületet tükröz, a szobor fején a papírhajó, és a szobor címe: „hajózni pedig muszáj”. Szinte érezni lehet a szunnyadó energiát, a küzdeni tudást, a jövőbe vetett hitet. Számomra egyértelmű a mának szóló üzenet, hogy a politikai szélvihar és a gazdasági hullámok ellenére a hagyományainkra támaszkodva kell itt, a Duna partján céltudatosan munkálkodnunk városunk jövőjéért”– tette hozzá Szentendre polgármestere.