A Magyar Termék Nagydíj Pályázat célja a minőségtudatos szemlélet és a termékbiztonság elterjesztése a vállalatok, valamint a fogyasztók körében. Az idén 13. alkalommal megrendezésre kerülő pályázat újdonsága a „Könyvek és egyéb nyomdai kiadványok” témakör volt, amellyel együtt — a gazdaság teljes palettáját felölelő — 17 kategóriába pályázhattak az érdeklődök.

A fenntartható fejlődést ösztönző, Klímabarát Termék Nívódíját Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára adta át az Ablakcentrum kft. képviselőjének, az Energia + ablakrendszer kifejlesztéséért. A 20 éves múltra visszatekintő vállalat ma Magyarország egyik vezető műanyag nyílászáró gyártója, amely már 2004-ben és 2006-ban is elnyerte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet.

A sikeres hazai kis és középvállalkozások versenyképességének növelése, finanszírozásának javítása a Kormány kiemelt stratégiai célja. Ezért az állam az eddigieknél nagyobb szerepet vállal a hazai vállalkozások exportképességét javító külgazdaság-fejlesztési eszköztár megújításában, annak érdekében, hogy a hazai kkv-k részesedése az összes exportból jelentősen növekedjen.

Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár kifejtette: A globális és európai piacon való helytállásunk feltétele a vállalkozások versenyképességének növelése. Ennek érdekében szükséges mind a földrajzi, mind a termékstruktúra további diverzifikálása, a meglévő, jelentős exportlehetőségeket hordozó, és a fellendülőben lévő, új hazai iparágakra alapozva.