Hirdetés

Az újra látogatható Gizi csárda egyike a legszebb belterű magyar éttermeknek, az egész Kárpát-medencében. Autentikus népművészeti minimúzeumra emlékeztet: szívmelengető és szemgyönyörködtető. Kár, hogy popzene szól, ide magyar vagy székely népzene illene.

Az étlap a magyar és a székely konyha közkedvelt fogásaira épül a padlizsánkrémtől az áfonyalevesen, puliszkás tokányon, töltött káposztán át a kapros-ordás palacsintáig. Mi pacallevest kértünk, ami ízre és állagra is megfelelt várakozásainknak, majd mivel a pisztráng kifogyott, „havasi csülköt” és „kemencés csirkecombot” rendeltünk. A tálalás rusztikus, stílusos, fő­ételeinket kétfülű, zománcos serpenyőben kaptuk. A füstölt csülköt megfőzték, majd kemencében megpirították, fűszeres pityókával és remek, ropogós, bő zsiradékban sült hagymaszalmával borították be. A csirke finom volt, nem száradt ki, de a mellé adott tejfeles áfonyamártás külön életet élt. Ettünk még sült gombócot vaníliaöntettel, ez sem volt rossz, de lehet még rajta finomítani.

A kiszolgálás kedves, udvarias, szívélyes és rugalmas, az árak értékarányosak. Egyedüli gyenge pont a borlap. Balla Géza borai közül kapható ugyan néhány, de rejtély, hogy miért kell román nagypincészetek borait kínálni – pohárra ráadásul kizárólag ezeket – egy autentikus magyar helyen, amikor a közeli Merkúr áruházból kedvező áron be lehet szerezni körülbelül százféle magyar bort. A Gizi csárdát összességében mégis nagyon jó szívvel ajánljuk a „székely anyavárosba” látogatóknak.

Korábban írtuk