A Szívünk rajta könyvajánló program több mint három éve segít a szülőknek, hogy kiválaszthassák a nekik és gyereküknek leginkább tetsző könyveket. A Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló program idén augusztustól nagy változások elé néz: az ajánlásokkal immár havonta találkozhatunk, ráadásul nemcsak a Bookline és az UNICEF oldalain, hanem országszerte a Libri könyvesboltokban és a Libri.hu-n is.

A programba bekerülő új megjelenésű, borítójukon matricával jelölt gyerek- és gyereknevelési könyveket szakmai bizottság szemlézi, melynek tagjai: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense. A kiválasztásban ezenkívül részt vesznek az „érintettek” is, vagyis azok a gyermekek, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település”  címmel díjazott helységeiben (Alsómocsolád, Bordány, Cigánd, Hajdúnánás, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer) élnek. Az ő értékelésük minden esetben vétót jelent egy pozitív felnőtt véleménnyel szemben is.

A zsűri egyébként négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket (mesél, segít, fejleszt, rád talál), illetve minden hónapban lesz egy kiemelt mű, elsőként a fejleszt kategóriát kiérdemlő Pipacska és Kockapaci kalandjai – Vidám matematika 1. része. Bényei Judit méltatása szerint ez egy olyan egyedülálló kiadvány, amely játékosan ismerteti meg a 3-4 éves gyerekeket a matematikai gondolkodás alapfogalmaival.

– Az orosz szerzőpáros, L. A. Levinova és G. V. Szapgir hetvenes években írott könyve csöppet sem öregedett: az olvasáson túl további játékos együttlétet biztosít a szülő és gyerek számára, mert a tanultakat a mindennapi tevékenységek során és játék közben is élvezettel lehet gyakorolni. A történetek jól illeszkednek a kisgyermekek mindennapi életéhez, a könyv illusztrációi bájosak, és jól közvetítik a kis sztorik konfliktusait a tudásanyaggal együtt.

E kiemelt könyv mellett augusztusban minden kategóriába került egy-egy újabb Szívünk rajta ajánlást elnyert alkotás. Caroline Solé kamaszokat megszólító, az internetfüggő társadalmat górcső alá vevő Szavazz rám című regénye a „rád talál”, a Maria Maneu által jegyzett Tutankhamon átka pedig a „mesél” kategória mostani kedvence lett. A segít címkét ezúttal Kolozsi László ötéves kortól ajánlott Apufa című könyve érdemelte ki, amely hiánypótló alkotásként az egyik legkomolyabb tabutéma, a gyász feldolgozásához, méghozzá egy nagyon közeli rokon halálának elfogadásához, megértéséhez nyújthat segítséget.

Ezeken kívül Szívünk rajta matricával kapható mostantól a könyvesboltokban Ruth Symes egy nem mindennapi kislány álmának megvalósulásáról szóló Bella Donna című könyve, valamint A Szép álmokat, gyerekek! című kötet, amely megvalósítható magyarázatokkal, példákkal szolgál az alvási nehézségekkel küzdő kisgyerekek szüleinek.

farkas