Hirdetés

Erdélyben és a Partiumban az átlag feletti helyek között jelentősen felülreprezentáltak az olasz egységek, a színvonalas olasz helyek zömét ráadásul nem lepő módon olaszok működtetik.

Nagybányán járva a közeli iskoláról elnevezett utcába érdemes ellátogatni, ahol kétszáz méteren belül körülbelül tíz vendéglátóipari egység működik, ezeknek a fele átlag feletti olasz: Il Padrino, Porto, Le Bistrot, L’Ancora és persze a kétszintes kávézó, fagylaltozó, cukrászda és étterem, a Buonissimo, amely úgy hírlik, szintén olasz tulajdonban van. 

Hosszas kelesztésű, vékony tésztájú, valódi olasz pizzát készítenek, korrekt, eredeti feltétekkel, mellette kínálnak sült húst (csirke, pulyka, kacsa, sertés, marha) és többféle halat is. Üdítőválasztékuk nem ragad le a kommersz skálán, tartanak Fentimanst és más minőségi márkákat. Kifejezetten jó a kávéjuk, és ízletesek a helyben készült süteményeik. Érett narancsot préselnek frissen, rendelésre.

Mi legutóbb egy formatervezett csokoládés sajttortát rendeltünk, melyben a különböző kakaókoncentrációjú csokoládérétegek hullámszerűen követték egymást. A műfaj egyik legjobbja volt, amit kóstoltam. Kértünk továbbá egy citromos mascarponés, egy csokoládés passiógyümölcsös, valamint egy diós-túrós süteményt, a desszertek leginkább a bloggercukrászdák szívvel-lélekkel elkészítette édességeire emlékeztettek. A kiszolgálás kedves, figyelmes, a beltér fiatalos, hangulatos, az árak barátságosak, a sütemények négy-ötszáz forintba kerülnek, a pizzák hatszáz és háromezer, a húsok ezer és kétezer-ötszáz forint között mozognak.