Előreláthatólag rekordot dönt idén a VOLT Fesztivál látogatottsága, köszönhetően a minden korábbinál impozánsabb fellépősornak. 

Fotó: MTI, Mohai Balázs

Fotó: MTI, Mohai Balázs

Június 26. és 30. között olyan együttesek váltják egymást Sopronban, mint a Depeche Mode, az Iron Maiden vagy a rockzene friss sztárja, az Avenged Sevenfold.

Az utóbbi években előfordult már, hogy a VOLT Fesztiválra látogatott egy-egy olyan formáció, amely a világon mindenhol stadionokat megtöltő szupersztárnak számít, és a legnagyobb könnyűzenei eseményeken is abszolút húzónévként szerepel – elég csupán az Arctic Monkeysra vagy a tavalyi Linkin Parkra gondolni –, idén azonban kapásból három ilyen fellépő is akad a programban. A legnagyobb dobásnak számító Depeche Mode-ot a rendezvény már rögtön a bemelegítő nulladik napon elsüti. A brit csapat, talán a melankóliára hajlamos magyar néplélek miatt, vagy mert már a rendszerváltás előtt is előszeretettel jártak hozzánk, valószínűleg az ország kedvenc külföldi zenekara. Egyetlen A kategóriás együttes sem mondhatja el magáról, hogy nálunk járva akkor is garantált telt ház fogadja, ha a két fellépés között alig fél év telik el. David Gahan szintipop együttese azonban még soha nem játszott nálunk fesztiválon, így a június 26-ai koncert azoknak is új élményt jelenthet, akik a kereken tucatnyi budapesti látogatásuk mindegyikén jelen voltak.

Nem ők lesznek azonban idén a VOLT egyetlen klasszikusai: az Iron Maiden a nyolcvanas években teljes mértékben átírta mindazt, amit addig a rockzenéről gondoltunk, tizenhat stúdióalbumuknak köszönhetően pedig szerencsére később sem váltak soha nosztalgiazenekarrá. Amikor 2016-ban szintén Sopronban jártak, elsősorban az akkor aktuális The Book of Souls című lemezükre koncentráltak, így eshetett meg, hogy számos közkedvelt sláger ki is maradt az előadásból. Ez a veszély most nem fenyeget, az aktuális turnéjukon igazi best of koncerttel készülnek. Az idén negyvenhárom éves zenekaron, úgy tűnik, tényleg nem fog az idő, a nemzetközi sajtó a heavy metal legenda körútjának eddigi állomásairól kizárólag dicsérően fogalmazott, a dalösszeállítás mellett az első osztályú látványt is kiemelve.

A fesztivál utolsó napja a fiatalabb rockrajongóknak kedvez: az 1999-ben alakult Avenged Sevenfold eleinte egy volt a kétezres évek elején indult számtalan metalcore zenekar közül, de hamarosan a dallamosabb hard rock felé vették az irányt, dalaikat a stílustól szokatlan érzelmességgel átitatva. Az igazi áttörést a 2005-ös City of Evil című albumuk hozta el, amely nagyjából akkora klasszikussá nőtte ki magát a XXI. századi metálvonulaton belül, mint a Linkin Park Hybrid Theory nevet viselő korongja. Az együttes sikere részben a virtuóz hangszertudásban rejlik, szólógitárosukat, Synyster Gatest több szakmai lap is generációjának legtehetségesebb képviselőjeként tartja számon, a népszerűségükhöz azonban hozzájárulnak a pirotechnikával telített, mindig hatásosan tálalt, vérprofi koncertjeik is. Az utóbbi években világszerte stadionokat megtöltő attrakcióvá és a legnagyobb fesztiválok kiemelt fellépőivé váltak, Magyarországon most láthatjuk őket első alkalommal.

E triumvirátus mellett számtalan nemzetközi sztárfellépőnek örülhet még a közönség Sopronban; a teljesség igénye nélkül fellép a nu metal kulcsegyüttese, a Limp Bizkit, a hazánkban roppant népszerű rap-rock banda, a Hollywood Undead, a rögtön befogadható, himnikus dalokat író keresztény-rock formáció, a Skillet, az itthon szintén igen kedvelt szintipop zenekar, a Hurt, míg az elektronikus zenét olyan nevek képviselik, mint Steve Aoki vagy Alan Walker. És természetesen a VOLT kapcsán a magyar mesterekről sem szabad megfeledkezni: nagyszabású show-val készül Ákos, Lukács László itt is megünnepli ötvenedik születésnapját egy Tankcsapda-koncerttel, színpadra lép a Hiperkarma, a Halott pénz, Pál István Szalonna és még számtalan jól ismert hazai előadó.