A Tabán a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos terület nagy történelmi múlttal dicsekedhet, emellett a nagy tágas park az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne. A minden évben megtartott május 1-jei koncertek hagyománnyá váltak, az évek folyamán fellépett itt a „nagy generáció” összes képviselője. Sajnálatos, hogy a Fesztivált a 80-as évek végén, 90-es évek elején szüneteltették.

A hagyományt a Rózsa Records 1997-ben újította fel. A folyamatosság megőrzése mellett, azóta is minden évben megrendezi – idén 13. alkalommal – a május 1-jei Tabán Fesztivált. A Fesztivál mára ismét kivívta magának azt a rangot, amelyet a 70-es években jelentett a magyar könnyűzenei életben. A "nagy öregek" mellett, mindig szerepet kapnak, fiatal zenekarok is, ennek hatására a fiatalabb korosztály megismeri az előző generáció zenéjét és a helyszínre kilátogató idősebb korosztály bepillantást nyerhet a mai zenei életbe. A közönség széleskörű érdeklődését figyelembe véve a könnyűzene közkedvelt előadói léptek fel, a lágyabb dallamokat és rockosabb zenét kedvelők is láthatták-hallhatták kedvenc magyar előadóikat. Elmondható, hogy a Fesztivál a magyar könnyűzenei élet különböző generációinak találkozó helye, ahol rangot jelent fellépni.

Az idei program érdekessége, hogy Apa és Fia Horváth Charlie és Horváth Ákos is önálló koncertet ad a nagyközönségnek.

A hagyományos május 1-jei program, immáron 7. éve kiegészült egy ún. kistestvér rendezvénnyel a Suli-Dili elnevezésű, a kezdetekben kifejezetten a 15-30 éves korosztály érdeklődésére számító programmal. Örömteli tény, hogy ez a rendezvény az elmúlt évek folyamán – akárcsak a május 1-jei koncertek – már csak nem a megcélzott korosztályt, hanem az attól eltérő korcsoportokat is kivonzza a hegyoldalba. Idén a megszokott május 1-jei program mellett, a második napon tribute fesztivál kerül megrendezésre.

Fellépnek:

Május 1.

15:00 Horváth Ákos

16:00 Keresztes Ildikó

17:00 Török Ádám és a Mini

18:00 Beatrice

19:00 Deák Bill Gyula

20:00 Charlie

Május 2.

16:00 Queen emlékzenekar

17:00 Jon Bovi

18:00 Iron Maidnem

19:00 Hollywood Rose

20:00 AB/CD

A koncertek – akárcsak az elmúlt években – ingyenesek.