Mi is lehetne megragadóbb egy szerelmes zeneszerzőnél!? A „Segítség, komolyzene!” sorozat legújabb részeként október 2-án, este hat órakor az ANK Művelődési házban a közönség a szerelmes Bartókkal ismerkedhet meg. Az előadás Bujtor Balázs moderátor és zenei mesélő, Vass András karmester, Deák Márta hegedűművész és koncertmester, valamint László Csaba színművész közreműködésével valósul meg. Bujtor Balázs, aki művészcsaládban felnevelkedve a születésétől fogva a zene és a művészetek világában élt. Kiváló humorérzékével és sokoldalú művészeti, zenei műveltségével vezeti be a hallgatókat egy-egy mű kapcsán az adott szerző, a korszak, a stílus világába.

A műsoron szereplő I. hegedűversenyét Bartók szerelmének írta, a káprázatos művészgárda pedig ezt a szerelmet körüljárva avatja be a közönséget a szerző, valamint a zenei alkotás és előadás titkaiba. A program az egész családnak szól: a szervezők a gyerekeknek ajándékokkal kedveskednek, az egész piciket ingyenes játszóház várja.

Másnap, október 3-án este hét órakor a Pécsi Nemzeti Színházban rendhagyó díszhangversenyre kerül sor ”Zene a zenéért” címmel. Rossev Gergov bolgár karmester és Václav Hudecek cseh hegedűművész közreműködésével kelnek új életre Dvořak, Csajkovszkij és Elgar művei. A két közép-kelet európai zenész személyében különleges tehetségekkel találkozhat a közönség. Rossev Gergov mindössze 28 éves, de öt éves korától zongorázik, és Karmesteri tanulmányait Michail Angelovnál kezdte, majd Bécsben és Bostonban folytatta. Rengeteg országban lépett fel sikerrel és számos szakmai kitüntetést nyert el. Václav Hudecek 14 évesen a cseh rádió tehetségkutató versenyén debütált, ezután David Ojsztrah utolsó tanítványaként tanult a mestertől. Valamennyi nagy európai koncertteremben fellépett, de turnézott az Egyesült Államokban és Japánban is. A Pavel Kogannal rögzített Négy évszak platinalemez lett, akárcsak az Igor Ojsztrah vezényletével felvett Mozart-versenyművek és a Dmitri Sitkovetskyvel közösen készített Bach-hegedűversenyek.

A zenekar a bérlettel rendelkező vendégek számára 1 db tiszteletjegyet ajánl fel, amennyiben elhívják a hangversenyre egy barátjukat, ismerősüket, rokonukat. A tiszteletjeggyel a kísérők ingyen vehetnek részt a rendezvényen.