Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

– Július eleje a Gastroblues Fesztivál hagyományos időpontja, de idén nagy csend volt Pakson…

– Igen, a járvány miatt elmaradt a rendezvény. Az idei lett volna a huszonnyolcadik a sorban. Nem tudtunk mit tenni. A blues rétegzene, és a fesztivál lelkes, visszajáró közönségét jelentős részben az ötvenesek, hatvanasok alkotják, akiket leginkább veszélyeztet a Covid–19. De külföldi zenészek, főként az amerikaiak már idejekorán értesítettek bennünket, ha megtartjuk is a fesztivált, ők nem jönnek. És olyanok is voltak, mint például Robben Ford, aki azt üzente, érvényesnek tekinti a szerződését, de áttolja jövőre.

– Most hétvégén mégis lesz zene Pakson. Fontos, hogy megmentsenek valamit a találkozóból?

– Nagyon fontos. Mind az öt meghívott zenekar kötődik a magyar népzene gyökereihez, a magyar érzésvilághoz. Hovatartozásunk megerősítése talán most még fontosabb, mint máskor, lelki támaszt ad a nehéz időkben. A rendezvény ingyenes lesz, de csak ötszáz fős közönség tekintheti meg élőben a koncerteket, aki nem tud eljönni vagy nem jut már be az ESZI Csarnokba, az a TelePaks TV YouTube-csatornáján követheti az eseményeket az online térben.

Korábban írtuk

– Kik lépnek fel?

– A Galánta–Paks Klub nevű különleges formáció, amely egykori Ghymes-zenészek alkalmi együttese. De hallhatjuk majd az Ismerős Arcokat is, ott lesz a közönségkedvenc Ferenczi György, valamint a Nu-Line Experiment, ez a kitűnő jazztrió. És jön az erdélyi TransylMania zenekar is, amely most először játszik majd Pakson.

– Nemcsak a bluesfesztivál maradt el, de a májusra tervezett zenés testvérvárosi találkozó is. Jobban mondva áttették az időpontját december 6-ra. A dátum valami üzenet?

– Vegyük annak! A város, vagyis Paks szavazói igennel voksoltak a határainkon túli magyarok állampolgárságára 2004. december 5-én. A találkozóval a trianoni emlékév eseménysorozatába szeretnénk bekapcsolódni. Abban reménykedünk, hogy azért nem csap olyan magasra a járvány második hulláma, és a jelenleg érvényes biztonsági intézkedések mellett megtarthatjuk a találkozót. Ez tehát megint csak ötszáz fős közönséget és online közvetítést jelent. A YouTube-on követhetnek majd mindent testvérvárosaink, Galánta, Kézdivásárhely, Visk és Zenta magyarjai is. A mostani, hétvégi rendezvény lesz a decemberi találkozó főpróbája.

– A paksi szervezők, azaz önök kapnak valamilyen központi támogatást a járvány okozta ínséges időkben?

– Nem, de nem is kérünk. Rosszul festene, ha elvennénk mások elől a lehetőséget akkor, amikor Paks városa és az atomerőmű kezdettől fogva nagyvonalúan támogat bennünket. Sőt, idén még jobban, mint eddig. Szántó Zoltán, Paks fideszes alpolgármestere azt mondta nekünk, hogy az idei támogatás maradékát átvihetjük a következő esztendőre. Szükség is lesz rá, mert jövőre újra kell éleszteni a többnapos bluesfesztivált, és ehhez valami nagy durranással szeretnénk előállni.

– A város lakói élvezték vagy utálták az idei csendet?

– Nyilván nem örültek. A fesztivál szétröpítette Paks hírét a világban. A rock, a blues óriási sztárjai, klasszikusai tiszteltek meg bennünket, és ne feledjük, a fesztivál idején a szállásadók, a büfék, éttermek és különféle szolgáltatók is jövedelemhez jutottak. Másfelől pedig talán nem vagyok szerénytelen, ha azt mondom, hogy a hazai blues létében, fennmaradásában, a zenészutánpótlás felnevelésében is szerepe van a paksi fesztiválnak. És akkor még nem beszéltem a közösségformáló erőről, hiszen az ország minden részéből érkeznek ide a műfaj szerelmesei, itt barátságok és az élet más területein is fontossá váló ismeretségek köttetnek.

– Ön kitüntetést kapott, mindazért, amit Paksért tett a kultúra terén. Számított rá?

– Eszembe sem jutott, hogy azért, ami nekem a legkedvesebb elfoglaltságom, a zene, a koncertszervezés, a fesztiválszervezés, még ki is tüntessenek, meg is tapsoljanak. Március 15-re akarták adni, de akkor a járvány miatt elhalasztották az eseményt, most kaptam meg.

– Mi történik a lemezkiadás terén, hol tart a Best of Gastroblues című DVD-sorozat?

– Eddig, azaz 1993 és 2020 között hetven CD-t és DVD-t jelentettünk meg. A Best of sorozatunk első kiadványa a Tűzkerék xT lemeze, ez a legendás gitárosnak, Radics Bélának állít emléket. Most a második kiadványnál tartunk, ez pontosan június 4-én, 16.30-kor látott napvilágot, és az eddigi öt paksi Ismerős Arcok-fesztiválkoncertet foglalja össze.