Ez a 26. ilyen jellegű rendezvény, amelyre ezúttal nemcsak kényszerűen megkésve, de online formában is kerül sor. Tegyük hozzá rögtön, ide is kell jegyet váltani, amit az érdeklődők a következő linken tehetnek meg: https://film.artmozi.hu/26-lengyel-filmtavasz-osszel/

Hirdetés

A vetítések technikai részért a Budapesti Távmozi felel, a filmtavasz gazdája pedig – az eddigiekhez hasonlóan – az idén is a budapesti Lengyel Intézet.

Négy friss filmet láthat az érdeklődő hazai közönség ezen a „tavaszon”. A Bartosz Kruhlik rendezte Szupernovát, azaz egy vidéki közösség megrázó történetét, amely a hivatalos ajánlás szerinta dráma, a thriller és a katasztrófamozi határán mozog.

Más jellegű, más karakterű alkotás Az edző lánya, Łukasz Grzegorzek filmje. Fiatalok, sport, szerelem, mondhatnánk, ha történet felszíne ragadna meg bennünket, de ez a mű egyben tartalmas korrajz, és fontos társadalomlélektani üzenet is.

Korábban írtuk

A harmadik film a Corpus Christi címet kapta alkotójától. A rendezője, Jan Komasa bizarr témát ragadott meg. Egy javítóintézetben nevelkedett fiú történetét meséli el, aki katolikus pap akar lenni. A mű igyekszik túlmutatni önmagán, hiszen ha mikro méretekben is, de ábrázolja az egyház és a mai, modernnek mondott társadalom viszonyát és annak ellentmondásait is. Az alkotást Oscar-díjra jelölték.

És végül: október 18-án 20 órától tekinthető meg az Ikarosz. A műben Mietek Kosz jazz zongorista tragikusan végződő életét és pályáját dolgozta fel Maciej Pieprzyca rendező. Majdhogynem dokumentum jellegű filmet készített. Kosz gyerekkorában elveszítette a látását, apácáknál nevelkedett, és korán észrevette, hogy ő a zenén keresztül érzékelheti, „láthatja” úgymond a körülötte levő világot. Sajnos kevés jazz felvétel maradt utána, de ezek minden hangján érződik Kosz klasszikus zenei képzettsége, és a tisztelet is, amit a lengyel népzene iránt érzett. A drámai tónusokat szerette. Huszonkilenc évesen halt meg, a mai napig vitatkoznak arról a zenetörténészek, hogy baleset áldozata lett, vagy ő dobta el az életet magától. A filmhez napjaink jól ismert, világhírű lengyel jazz zongoristája, Leszek Możdżer írt zenét.