Halálfejjé állnak össze a hamis gyógyszerek a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület április 28-tól főműsoridőben sugárzott reklámfilmjében. Az ijesztgetés nem túlzó, hiszen a bizonytalan eredetű, nem legális forrásból származó gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A HENT fontosnak tartja, hogy minden magyar fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy sokat kockáztatnak azzal, ha interneten, piacokon, utcán vagy klubokban vesznek receptköteles gyógyszert vagy egyéb gyógykészítményt.

– Az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az Unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa. A problémát fokozza, hogy az internetes piacnak köszönhetően a hamisítók már közvetlenül is el tudják érni a fogyasztókat. Ennek köszönhetően ma már a hamis gyógyszerek 90 százalékát az interneten adják el, ahol a kereskedők az életmódgyógyszerektől kezdve az antibiotikumon át a legkülönfélébb készítményeket kínálják – mondja Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A jelentés szerint Nyugat-Európában a fogyasztók évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek olyan receptköteles gyógyszerekre, amelyeket illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül orvosi ajánlás és recept nélkül szereznek be.

A HENT reklámfilmje megtekinthető a www.hamisgyogyszer.hu honlapon, ahol számos egyéb fontos információ is megtalálható a hamis gyógyszerek veszélyeiről.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni hatékony fellépés érdekében életre hívott koordinatív testület. Tagjai a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó feladatkörrel rendelkező állami szervek, illetve a szellemi tulajdon védelmében érintett érdekképviseleti szervezetek képviselői. Feladata, hogy munkájával segítse a 2008 és 2010 közötti időszakra szóló Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégia végrehajtását, és konkrét lépéseket kezdeményezzen a szellemi tulajdonjogok megsértésének visszaszorítása érdekében. Ezen lépések fő irányvonalai egyrészt a jogérvényesítés hatékonyabbá tétele, a jogérvényesítésben közreműködő szervek oktatása, másrészt pedig a hamis termékek iránti kereslet csökkentése érdekében a lakossági felvilágosítás, tudatosságnövelés. További információ a HENT-ről a www.hamisitasellen.hu honlapon.