Fotó: Liget Budapest
Hirdetés

A mai Városligetet össze sem lehet hasonlítani a tíz évvel ezelőtti kopott, szomorkás képet mutató, elhanyagolt zöldterülettel. Az eltelt egy évtized alatt rengeteget változott, fejlődött és rendkívül széles spektrumban gazdagodott: megújult a Millenium Háza, új játszóterek, sportpályák létesültek, a Városligetben ma, közel száz év után újra lehet léghajóra ülni, megnyílt a Vakok Kertje és a Mőcsényi Mihály botanikus kert is, nem beszélve a múzeum mélygarázsról, az egykori Felvonulási tér helyén megvalósuló Városligeti Promenádról, tavaly pedig átadták a Magyar Zene Házát és a Néprajzi Múzeumot – e két intézmény nemzetközi építészeti díjak sorát vehette át az elmúlt években. Egyszóval világszínvonalú kulturális negyed épül, ami százötven éves múltjával mindig is szerves része volt a városnak.

– A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért véget: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van – mondja Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa a tíz éves évfordulóra szervezett sajtótájékoztatón, a Néprajzi Múzeumban. 

Fotó: Liget Budapest/Palkó György

Hozzáteszi, az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges. A kormány elkötelezett a projekt teljes körű megvalósítása mellett, az új, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósítása az ország gazdasági helyzetének a függvénye, de előreláthatólag 2024-25-ben elkezdődhet az Új Nemzeti Galéria építése, ami a reményeik szerint 2027-28-ra épülhet fel az elbontott Petőfi Csarnok helyén.

– Ha az Új Nemzeti Galéria felépül, átütjük az üvegplafont: a Liget hosszú évtizedekig Európa legkomplexebb és legizgalmasabb kulturális negyedéve lehet – hangsúlyozza a miniszteri biztos. 

Korábban írtuk

Baán László szerint az, amit létrehoztak ez idő alatt, igazolja, hogy a Liget Projekt megérte a vitákat, a sok érvelést, a hazai és külföldi szakemberekkel való közös munkát, hiszen világszínvonalú hellyé vált a városrész. Elhangzott az is, hogy a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza megvalósulásáról sem mondtak le, ám a mostani gazdasági helyzetben egyelőre nincs terv ezekkel kapcsolatban.

Családbarát fejlesztések

A Liget valódi családbarát helyszín, ezt igazolja többek közt a jelenleg folyó fejlesztés is: február végén elindult a KRESZ park felújítása és környékének zöldfelületi rehabilitációja. A parkrész funkciójában továbbra is KRESZ oktató park marad, kinézetében pedig ugyanúgy egy közlekedési szituációkat modellező városrészt fog megidézni, ahol természetesen új, korszerű és biztonságos játékelemek várják majd a gyermekeket. A megújuló KRESZ park központi részén egy kisebb játszó egység jön létre, elsősorban együttes játékot lehetővé tévő eszközökkel, melyek mind a közlekedési tematikához kapcsolódnak: kisvonat, helikopter, repülő, irányító torony is várja majd a kicsiket.

A központi játszórészen kívül magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeznek el a megújuló parkrész különböző pontjain. Ilyen egy kis játék benzinkút, elektromos töltőállomás és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont. A felújítás során megújulnak a burkolatok, a közlekedési lámpák és a zöldfelületek, az egész család kényelmét pedig ivókutak, új utcabútorok szolgálják majd. 

A kerékpárral, kisautóval, rollerrel történő közlekedő felületek kiegészülnek a gyalogos közlekedést egyértelműen kijelölő járdákkal. A fejlesztésnek köszönhetően mintegy 25 ezer négyzetméter zöldfelület újul meg, elültetnek 39 darab lombosfát, több mint ötezer-hatszáz cserjét és több mint húszezer évelőt.

Az idei parkfejlesztések részeként megújul a rendkívül népszerű léghajó, a BallonFly környezete is a Kós Károly sétány, a Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt részen, melynek eredményeképpen a teljes terület növényzetét rehabilitálják, közel másfélezer cserjét és mintegy félezer évelőt is elültetnek. Az úthálózat, a közvilágítás és az utcabútorok felújításának és a látogatóirányítás fejlesztésének köszönhetően a léghajózni érkezők kiszolgálása is magasabb szintre lép. Ebben az ütemben újítják fel a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum megközelítését szolgáló Dvořák sétányt a Dózsa György út és az Olaf Palme sétány között, melynek állapota az elmúlt évtizedek alatt jelentősen leromlott, felülete töredezett, balesetveszélyes.

Ötmillió ember lábnyoma

– A Városliget ismét régi fényében ragyog, a fejlesztéseknek köszönhetően Budapest elsőszámú családi élményparkjává vált, a legkisebbektől a legidősebbekig, a kultúrakedvelőktől a természetbarátokig minden idelátogatónak a korábbiaknál sokkal többet és jobbat nyújtva. Visszaigazolja mindezt, hogy az eddig átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk már túllépte az ötmillió főt – hangsúlyozza Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. 

Fotó: Liget Budapest/Palkó György

A Magyar Zene Háza például 2022 januári nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált: már 900 ezren jártak az intézményben, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet egyik emblematikus helyszínévé vált. A ház a kiemelkedő látogatottság mellett Magyarország egyik legtöbbet posztolt épülete: számtalan fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi közösségimédia-felületen.

A Néprajzi Múzeum 2022 májusában látványos kiállításokkal nyitotta meg kapuit, ahol interaktív tárlatok mellett, mintegy négyezer műtárgyat felvonultató, lenyűgöző Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja várja az érdeklődőket, Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel. A nyitás óta eltelt közel egy év alatt a Néprajzi Múzeum látogatottsága már átlépte a kétszázezer főt, míg a több, mint hétezer négyzetméteres tetőkertje Budapest egyik kedvelt találkozóhelyévé vált.

Fotó: Liget Budapest

A több mint három évig tartó felújítási munkálatok után 2018. október végén megnyílt Szépművészeti Múzeumot több mint másfél millióan látogatták meg, olyan világszenzációnak számító tárlatokat rendeztek az intézményben, mint a Michelangelo-, Cezanne-, Bosch-, Matisse- vagy El Greco-kiállítások. 

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult többi intézmény és fejlesztés hasonlóan népszerű: a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének, az egykori Olof Palme Háznak a műemléki rekonstrukciója, a 2019 októberében megnyílt Millennium Háza több mint 300 ezren látogatót fogadott, Magyarország legkomplexebb és legkorszerűbb játszóterét pedig megnyitása óta kétmillióan keresték már fel. Az 2018-ban átadott első, Hermina úti kutyás élményparkot 2020-ban egy második is követte, így ma már két tematikus kutyás parkrész is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. 

A parkfejlesztéseknek köszönhetően 2018 októberében megújult Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok Kertje is. A környező iskolák igényei szerint kialakított ifjúsági sportpályák, valamint a több mint egy tucat sportolási lehetőséget biztosító Városligeti Sportcentrum átadásával a Liget a főváros legsokoldalúbb közösségi sporthelyszínévé vált. 

Visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet a 2020 decemberi újranyitásakor Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el.

A Múzeum Mélygarázs 2020 decemberi átadásával hatalmasat lépett előre a Városliget régóta várt autómentesítése: a Dózsa György úton létrehozott földalatti parkoló használatával könnyen, kényelmesen és nem utolsósorban akadálymentesen lehet megközelíteni a parkot. Ráadásul egész Európában egyedülálló különlegesség, hogy a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására reflektálva a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg. A mélygarázs térszint feletti részét pedig visszakapta a Városliget: a korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt, bazaltkockás terület helyén egy hangulatos sétány, a Városligeti Promenád jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

Évtizedek hátrányát ledolgozva

A 2019 májusában elkészült új múzeumi háttérintézmény a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén kapott helyet. 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesében világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák mellett itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is. A modern központnak köszönhetően a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300 ezer műtárgya került biztonságos és méltó körülmények közé. Az OMRRK felépítésével nem csupán egy sok évtizedes hátrányt ledolgozva sikerült kimagasló körülményeket biztosítani nagy nemzeti közgyűjteményeink számára, hanem rögtön az európai élvonalba került az intézet, hiszen hasonló léptékű és komplexitású szakmai háttérintézménnyel még a kontinens legnagyobb múzeumai is csak elvétve rendelkeznek. 

Látványos kiállítással nyílt meg 2021 októberében a teljeskörűen felújított és kibővített Komáromi Csillagerőd. A beruházással egy új, több mint hétezer négyzetméteres kulturális központ jött létre, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után talált végre méltó otthonra. A látogatók megcsodálhatják többek között Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát  ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak minden részletében méretarányos másolatát csakúgy, mint a milói Vénusz, a Laokoón-szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának hasonmását. Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el interaktív múzeumi körülmények között, így a Csillagerőd igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat.