Magyar bor – erről legtöbbünknek azonnal méltán Tokaj jut eszébe. De ismerjük-e igazán ezt a borvidéket, melynek koronája az aszú, de a királyság nagyságát hirdeti a furmint, a hárslevelű és még több fajta is? Tudjuk-e, hogy miért nevezhetjük bátran a világ legjobb termőtájának Hegyalját?

Nem csak azért, mert a tokaji aszú a glóbusz egyedülálló és közel fél évezredes múlttal büszkélkedő borkülönlegessége – a kifejezés már egy 1571-es örökségi okiratban szerepelt. Nem is csak amiatt, hogy Tokaj-Hegyalján alkotta meg a világ első eredetvédelmi rendszerét és dűlőosztályozását 1732-ben a polihisztor Bél Mátyás. Hanem a történelmi nagyság mellett azért is, mert a világ kőzettanilag legsokszínűbb termőhelyeivel rendelkező borvidék a múlt szilárd talapzatára építi a szerves újításokra bátran vállalkozó jelenben a jövőt. És bár az adottságok és a lehetőségek teljességének kiaknázásától még igencsak messze van a hegyaljai borászkodás, a helyi termelők kompromisszummentesen minőségközpontú elitjének példás közösségi összefogása és az e gondolatiság jegyében megszülető elképesztő csúcsborok azt bizonyítják, hogy az itteni vincellérek tudása, leleményessége, lelkisége húszegynéhány év alatt képes volt behozni azt a hátrányt, amibe kommunizmus borhamisítástól sem visszariadó bűnös évtizedei taszították Tokaj-Hegyalját.

Az örök, megunhatatlan, markáns arculatú, mégis végtelenül sokszínű borvidéket, melynek pincészetei ismét nagyszabású seregszemlén mutatják be boraikat az idei Tokaji Március Nagykóstolón. Március 23-án 14 és 22 óra között a fővárosi Corinthia Hotelben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) közel 60 tokaj-hegyaljai pince hozzávetőlegesen 150 bora várja az érdeklődőket. Friss és korábbi évjáratok, birtokborok és dűlőszelekciók, száraz és édes nagyágyúk egyaránt megkóstolhatók, a mélyebb szakmai ismeretek átadásáról pedig a Borkollégium úgynevezett pop-up kiselőadásai gondoskodnak. Külön termet kapnak az öt- és hatputtonyos aszúk, és a szédítő potenciállal rendelkező tokaji pezsgők világa is bemutatkozik. A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek mesterkurzusok. A család tizennyolcadik borásznemzedékét képviselő ifjabb Szepsy István hét különleges tételen keresztül mutatja be a rendkívüli 2017-es évjáratot, Barta Károly és Ujvári Vivien a legendás mádi Öreg Király dűlő titkait tárja fel az érdeklődők előtt, Ripka Gergely borszakíró pedig a Tokaj Guide borkalauz legújabb kiadását ismerteti.

A Tokaji Március Nagykóstolót hagyományosan tematikus borteszt előzi meg. Idén a hazai és külföldi nemzetközi borakadémikusokat, szakírókat felvonultató zsűri a Préselő Pince 2015-ös évjáratú Omlás Selection furmintját találta a legjobb száraz bornak, másodiknak futott be a Füleky Pincészet 2017-es kabarja – ez annál inkább figyelemre méltó, hiszen e fajtát önállóan ritkán palackozzák. A bronzérmet a Sanzon Tokaj borászat 2016-os Rány Furmintja érdemelte ki. 

Az aszúkat és szamorodnikat felsorakoztató édesboros mezőny győztese a Szarka Pince 2016-os 6 puttonyos aszúja lett, másodikként végzett a Grand Tokaj 2014-es 5 puttonyos aszúja, harmadik helyre került a Pajzos Tokaj 2014-es édes szamorodnija; utóbbi két tétel sikere azért is érdemel figyelmet, mert 2014 hűvös, szélsőségesen csapadékos év volt, melyben aszút, de általában édes bort készíteni, sőt, egészséges szőlőt szüretelni kifejezetten nagy szakmai kihívásnak, már-már bravúrnak számított. Az eredmények azt is bizonyítják, hogy a hegyaljai boroknak jót tesz az érlelés.

A Tokaji Március Nagykóstolóról minden információ megtalálható erre a linkre kattintva, illetve ide kattintva a Facebookon.