– A Szkítia Hajnaltűztánc című új albumának az ötletét az ősi Arvisura – Igazszólás – egyik rovása ihlette – hangsúlyozza Kis László Péter, a zenekar menedzsere. – A Bibliához hasonlóan az Arvisura is többszörösen kódolt szöveg, azaz túl az elsődleges mondanivalóin, a sorok mögött is fontos információk bújnak meg, mégpedig a teremtéstanra, a kozmikus tudásra vonatkozóan.

Kis László Péter megjegyzi, „a harmadik önálló lemezével jelentkező Szkítia zenekar célja, hogy dalai által a magyarokba önbizalmat, hitet és reményt öntsön. A magyarság ugyanis nemcsak egy állampolgárságot jelent, sokkal inkább egyfajta lélekminőséget, amelynek most fontos küldetése van: békét, rendet teremteni a környezetünkben a tudás és a szeretetet segítségével.”

A G. Szabó László gitáros-dalszerző vezette Szkítia zenekar 2004 óta a hazai etno rock jellegzetes és egyedi hangzásvilágú reprezentánsa. A „nemzeti rock” jelzőt egyébként szűkítő jellegűnek találja a csapat, ugyanis a Szkítia nem csupán egy szubkultúrának, hanem minden magyar embernek szeretne zenélni.

A muzsikusok ihlető forrása amúgy a magyar népzene, dalaikban ötvöződik ugyanakkor a folkos hangulat, a míves hard rock és a tempósabb metál; jól megfér egymás mellett a zakatoló riffeket játszó elektromos és az akusztikus gitár a zongoraként vagy Hammond orgonaként megszólaló billentyűs hangszerrel. A Szkítia zenéjének a különleges ízét a feszes rockos alapok mellett az autentikus népi hangszerek (hegedű, furulya, citera), valamint a modern elektronikus hangzás adják. A karakteres férfi, a kellemes női énekek valamint a – hazai zenei életben is ritkaságnak számító – háromszólamú vokál teszik teljessé a produkciót.

A Szkítia népies és költői szövegvilága a szeretetet, a nemzeti hagyományok tiszteletét közvetíti, amely gyakran kiegészül klasszikus és kortárs költőink (Ady, Petőfi, József Attila, Wass Albert, Szőke István Atilla) gondolataival is.

A zenekar 2007 tavaszán szerződött a PERIFERIC RECORDS kiadóhoz, így lemezeik a hazai nép-, folk-rock, és progresszív zene kiemelkedő előadóiéval (Dongó, Dűvő, Kormorán, After Crying, Solaris, Varga János, Török Ádám és a Mini) együtt Japántól egészen Amerikáig eljutnak.

A csapat nyáron – többek között – László Napi Vigasságon, borfesztiválokon, a Polgári Pikniken, a Magyarok Országos Gyűlésén és Szent István napi ünnepségeken muzsikál.

Info: www.szkitiarock.hu