Az emlékmű az összefogásról oly sokszor beszélő csepeli MSZP-s vezetés miatt nem állhat majd közterületen. Méltó elhelyezéséről a csepeli Béke téri Jézus Szíve katolikus templom fog gondoskodni.

Kispál György plébános atya személyes indíttatású beszédében arra hívta fel a megemlékezők figyelmét, hogy bátran vállaljuk fel magyarságunkat, ne használjuk az elszakított területek tekintetében az idegen személy és földrajzi neveket, Nagyvárad, Kassa, Szabadka ma szépen csengő nevek.

1920-ban, Trianonban keresztre feszítették az országot, és ennek a döntésnek máig viseljük a következményeit – emelte ki megemlékezésében Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője. Hangsúlyozta: nem csak ellenfeleinknek köszönhettük a katasztrofális erejű országcsonkítást. Az akkori magyar politikai elit egy része, amelyik román kézre kártyázta el földjeit, vagy amely csak a saját rövid távú hasznára gondolva hozott hibás döntéseket, legalább annyira ki vette a részét a döntéshez vezető úton, mint a döntést végül meghozó nagyhatalmak.

Tanulnunk kell azonban a múltból, hiszen ma ismét azzal kell szembesülnünk, hogy hazánk politikai elitjének egy része a napi hatalmon maradása érdekében adja el az ország megmaradt erőforrásait, földjét, vízkészletét – emelte ki a képviselő.

Németh Szilárd a megemlékezése végén Sólyom László köztársasági elnököt idézte, mely szerint szeretnünk kell egykori történelmi hazánkat, és sok-sok közös emlékpontot kell létesíteniük az itt élő népeknek.

A csepeli Trianon szobor terve egy keresztre feszített Nagy-és Kis-Magyarországot ábrázol. Az emlékművet – mivel a csepeli MSZP semmilyen formában sem támogatja felállítását, így az még közterületen sem helyezhető el – a Béke téri katolikus templom kertjében kívánják majd felavatni 2010 júniusában.

A megemlékezés után Kóczán Árpád atya, tábori lelkész a pünkösdi ünnepkörben a nemzet egységéért ajánlotta fel a szentmisét.

(csepel.info)