„Milyen mértékben fogadják be a közösségek azokat, akik reményekkel telve vagy rászorulóként érkeznek hozzájuk? Mennyire készek ezek a társadalmak szolidaritást vállalni az elnyomottakkal és lakóhelyüket elhagyni kényszerülőkkel szemben? Mekkora értéket tulajdonítanak annak a kulturális sokszínűségnek, amely az országhatárokon átívelő vándorlásból ered? A kiállítás a történelmi szempontból vizsgált kérdéseket, és a hozzájuk kapcsolódó események sorozatát 47 kulcsdokumentum segítségével mutatja be” – olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Hirdetés

A tárlaton a dokumentumok három fő kategóriába sorolhatók. Foglalkoznak a munkával kapcsolatos migrációval, bemutatják a háborúval kapcsolatos vándorlást és a politikai felkelésekhez, forrongásokhoz és üldöztetéshez kapcsolódó emberi áldozatokat is.

Mint írják, több dokumentum az emberi természet sötét oldalát mutatja be, számos történet viszont azoknak segít, akik reményt keresnek.

A szervezők emlékeztetnek rá, hogy az Európa Digitális Kincsei című kiállítás-sorozat második részeként nyíló tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, főként digitális formában történő bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében eddig három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre. A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit.

Korábban írtuk

Mint a közleményben olvasható, a tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközökre.

A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

A Várkert Bazár rendezvényterméből nyíló kiállítás augusztus 5-ig ingyenesen látogatható. A tárlat az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával.