A KDOP 2.1.1/C. pályázat keretében elnyert több százmilliós uniós forrás ezúttal lehetőséget teremt a magyar hajózás és borászat számára, hogy egy 2010. augusztus végén záródó projekt keretein belül felújítsa muzeális értékű hajóit, emellett pedig gondoskodjon a régió turisztikai fellendítéséről is.

A keddi sajtótájékoztatón, a neszmélyi Zoltán Gőzös Alapítvány kurátora, Stankovics András előadásában kifejtette, hogy történelmi hajóik újjáépítése technikatörténeti kuriózumnak számítanak, hiszen a pályázati projekttel a magyar hajózás történetének legnagyobb vállalkozása indulhatott be. 108 millió forintból épülhet újjá a világon is egyedülálló értékeket képviselő LAJTA monitor, de a legidősebb magyar gőzhajó, a ZOLTÁN Gőzös, amit az 1870-es években még Deák Ferenc is láthatott, valamint az egyetlen példányban megmaradt NESZMÉLY Gőzös korhű formája is hamarosan elkészül. A Zoltán Gőzös Alapítvány terveinek része a neszmélyi Szent Ilona kikötő újjáépítése is, így ezekkel a partrendezési munkálatokkal és játszótér kialakításával méltó környezetükbe kerülhetnek az alapítvány hatalmas eszmei értéket hordozó hajói is.

A helyi összefogásban létrejött projekt másik szereplője, a borturizmus felelőseként, a világszínvonalú Hilltop Borászat leányvállalataként működő, neszmélyi Hilltop Bor Kft. A cég szerepvállalását Kamocsay Ákos, főborász ismertette, ami a magyar borkultúra felvirágoztatásától, a minőségi magyar borok megismertetésétől egészen a neszmélyi természeti értékek megóvásáig terjed ki. A Hilltop Bor Kft. az „Integrált turisztikai attrakció-fejlesztés Neszmélyen a bor és a hajózás jegyében” elnevezésű pályázatban a leghosszabb dunai látkép biztosításáért kilátófejlesztést, egy szabadtéri rendezvényhelyszín, illetve egy kóstoltató pince kialakítását és egy 800 nm2-es rendezvénysátor felépítését tervezi augusztusig.

(FISZ Hírügynökség)