Miben más egy zarándoklat, mint egy hosszú túrázás? Milyen az ország kevésbé felkapott tájain, olykor térerő nélkül boldogulni? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresi választ a Tihanyból induló és a Magas-Bakonyon át egészen a lenyűgözően szép román kori lébényi templomig tartó zarándoklaton a három főszereplő, akiket a rendező Boegi Máté és felesége, a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott operatőr, Grams Melanie kísért végig a Szent Jakab zarándokút 170 km-es magyar szakaszán.

A 42 percesre tervezett film célja, hogy visszaadja a Camino-élményt – a sok gyaloglást, a természet hangjait, a csendet, a találkozásokat, a nehézségeket –, és további hazai tájak felfedezésére, hovatovább zarándoklatra buzdítsa a nézőket.

Hirdetés

A film három főszereplője különböző háttértörténettel érkezett a zarándokútra: egyikük már végigjárta a spanyolországi El Caminót, de most vegánként próbálta teljesíteni annak „magyar verzióját”, míg másikuk egy fiatal anyuka, aki kétéves kislányát és férjét hagyta otthon az út kedvéért.

Van köztük egy tragikusabb sorsú, de vallásosságát mindvégig megőrző hivatásos vadász is, aki a hű kutyájával érkezett az embert és állatot egyaránt próbára tevő zarándoklatra. A napi akár nyolc órás gyaloglás közben mindhárman vállalták, hogy bepillantást engednek a film készítői, így a nézők számára is az út közben megfogalmazott – élettel, kitartással, hittel kapcsolatos – gondolataikba.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával a Bálint-Halas Dominika és Bálint Attila alapította BUDAMOUNT Film forgalmazásában május 14-én debütáló Úton című filmet Boegi Máté rendezte, aki három országban rendezett már rövidfilmeket, jelenleg pedig Koppenhágában készíti első saját játékfilmjét. Az operatőr a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie, aki tavaly elnyerte a legjobb operatőr díját az ASC Student Heritage Award Dokumentumfilm kategóriában, jelenleg Los Angelesben él és dolgozik, illetve az USC School of Cinematic Arts-on tanít.

Korábban írtuk