Fotó: Rózsavölgyi Szalon
A Churchill és Garbo olvasópróbája
Hirdetés

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a francia Isabelle Le Nouvel jegyezte Churchill és Garbo című darabban, amelyet Hegedűs D. Géza és Nagy-Kálózy Eszter címszereplésével, illetve Hegedűs D. Géza rendezésében május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon már közönség előtt.

Az Aristoteles Onassis görög milliárdos hajóján játszódó történetben, ahol 1959-ben valóban létrejött ez a találkozás, a két legenda szenvedélyes és szeretetteljes beszélgetéseik során arra keresi a választ: mit csináljanak a fennmaradó idővel? Churchill harciasan próbálja meggyőzni Garbót, akinek abszolút rajongója, hogy nem vonulhat vissza élete közepén, hiszen egy művésznek erkölcsi kötelessége a közönség mellett maradni. Párbeszédükbe olykor bekapcsolódik Churchill titkára (Csiby Gergely), rajta keresztül pedig eljut hozzánk a jacht legendás „édes élete” is, pontosan követhetjük, mi történik a hajón, mondjuk, Maria Callas operadívával.

A Churchill és Garbo premierjén túl a Rózsavölgyi pótolja azokat az elmaradt előadásokat is, amelyekre már jegyet váltott a közönség, ez a rendelkezés körülbelül nyolcszáz nézőt érint. Májusban színre kerül még A két pápa, a Táncórák, Romance.com, a Végszó, a Valami csaj(ok), a Kései találkozás és Az utolsó óra. Júniusban a szintén elmaradt Intim vallomások című darab (rendező: Sipos Vera) premierjét, júliusban a Keresztül-kasul bemutatóját (rendező: Dicső Dániel) tervezi a színház. 

A teátrum minden kötelező egészségbiztonsági előírást szigorúan betart, és saját egészségügyi protokollt is megalkottak. Csak azok a művészek léphetnek színpadra, akik már védettek a vírussal szemben, a már szintén védett munkatársaknak a közönségforgalmi területeken kötelező maszkot viselni. A védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők számára a jogalkotó ugyan nem tette kötelezővé a maszkhasználatot, a Rózsavölgyi Szalon vezetése mégis ennek viselésére kéri a nézőit, és hogy használják a nézőtér különböző pontjaira kihelyezett kézfertőtlenítőket. Ezenfelül minden előadás előtt közvetlenül is fertőtlenítik a színházat, a légkondicionáló berendezéseket pedig folyamatosan tisztítják.

Korábban írtuk

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza más utat választott: az épületben már nem játszanak közönség előtt az évad végéig, azaz június közepéig. Ebben a pár hétben online folytatják a programokat, s közben több produkciót is folyamatosan próbálnak a nyári szabadtéri helyszínekre. A jövő évadot ugyanakkor már a szokásosnál korábban, augusztusban elkezdik. Az igazgató Őze Áron így indokolta a döntésüket:

– A nyitás lehetősége jelenleg a legkomolyabb felelősség egy kulturális intézményvezető számára is. Pótolhatnánk az elmaradt bérletes előadásainkat a zárt térben, védettségi igazolvánnyal beengedhetnénk a közönséget, „hatósági jogosítvánnyal” ellenőrizhetnénk azok valódiságát. Megkérhetnénk őket, hogy tegyenek fel még maszkot, noha ez nem kötelező, és nekik sem kötelességük ezt betartani. Megkérhetnénk őket, hogy tartsanak távolságot a nézőtéren, de erre sem kötelezhetjük őket. Ők biztosan megértenék a mi szempontjainkat, mi pedig az övékét, és közösen próbálnánk ezt megoldani. Másfelől az elmaradt gyerek- és ifjúsági előadásokat, nálunk ezekből van a legtöbb, sem tudnánk most pótolni, a szülőkkel, pedagógusokkal együtt még nagyon féltjük ezeket a korosztályokat is. S mindjárt vége a színházi és az iskolai évadnak. Hozzá kell tenni azt is: a művészek közül annak, aki nem védett, a jogszabály szerint maszkban kötelező a színpadi munkát végeznie előadásokon is.

Az igazgató és a dunaújvárosi önkormányzat mindezek fényében úgy döntött úgy, hogy az évad végig zárva tartanak. De továbbra sem hagyják színház és kultúra nélkül a 70. születésnapját ünneplő várost – az online térben maradnak a programok, koncertek.  Közben folyamatosan zajlanak a próbák is a Bartókban. Két „házi bemutatóra” készülnek májusban, az Illatszertár és a János vitéz különleges táncjáték kerül színre. Ezután elkezdődnek a kortárs ősbemutató Hamlear próbái két dunaújvárosi születésű művésszel, Nagy Ervinnel és Koltai Róberttel, ennek premierje a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján lesz. Majd sorra jönnek a vendégjátékok, országszerte kizárólag szabadtéri színházakba utaznak a Sándor Mátyással, a Toldival, a Jónás könyvével és az Utánképzés ittas vezetőknek című előadásokkal. 

Az új évadot 2021 augusztusában a dunaújvárosi Bartók Liget nyári programsorozattal nyitja meg a színház, amikor is egymás után tűzik műsorra a streamelt vagy elmaradt produkciókat és az új bemutatókat.