Rendkívül változatos zenei felhozatallal, különleges színházi és cirkuszi előadások, számtalan sportolási lehetőség, installációk, performanszok, elgondolkoztató beszélgetések, környezettudatos kikapcsolósás és Love Revolution. Hogy hol találjuk meg mindezt? Az augusztus 8-15-ig tartó Sziget fesztiválon!

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Zene, zene és még egy kis zene

Gorillaz, Lana Del Rey, Bastille, Dua Lipa, Mumford & Sons, War On Drugs, Arctic Monkeys, Liam Gallagher… a parádés gárda csupán a jéghegy csúcsa. A afellépők között találjuk az EDM-producer, DJ, énekes-dalszerző Flux Paviliont, a dán énekes-dalszerző MØ-t, az osztrák Parov Stelart és a Yellow Claw duót is, akik számos műfaj – hip-hop, dubstep, big room house – ötvözetéből keverik ki egyedi zenéjüket.

A magyar előadók iránti rajongásunk sem marad kielégítetlen: nagyszínpados a Vad Fruttik, a Punnany Massif és a Halott Pénz, de garantáltan őrült bulira számíthatnak a Besh o droM, az Anima Sound System, az Anna & the Barbies, a Paddy and The Rats, a Margaret Island, az Ivan & The Parazol és az Irie Maffia koncertjeire kilátogató szigetelők is.

Love Revolution és környezettudatosság

A Sziget fő szlogenje idén a Love Revolution, vagyis a szeretet forradalma lesz. Az ehhez kapcsolódó főbb üzenetek – harc az előítéletek és a kirekesztés ellen, erőszak- és félelemnélküliség, a bolygó megóvása – valamilyen formában a fesztivál összes programjában megtalálhatóak lesznek.

Bár a korábbi Szigeteken is fontos volt a környezetvédelem, az idei fesztivál a Love Revolution jegyében a zöld kezdeményezéseknek is még hangsúlyosabb szerepet szán. EcoKempingben pihenhetnek a környezetvédelem ügye iránt elkötelezett kempingezők, a visszaváltható poharak bevezetésével pedig a mintegy másfél millió eldobható poharat próbálják meg kiváltani.

Kultúra minden mennyiségben

Ismét Cirque du Sziget: egy hatalmas sátor és egy szabadtéri színpad felváltva kínálja a világ minden tájáról érkező cirkuszművészeinek látványos és magával ragadó produkcióit. A kambodzsai Phare Circus Khmer Metal című előadásában a kambodzsai fiatalok mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, a kanadai-guineai Afrique en Cirque produkciójában pedig az afrikai tradíciók és az észak-amerikai kortárs cirkusz elemei alkotnak páratlan egyveleget.

A Fidelio Színház- és Táncsátor változatos produkciókon keresztül mutatja be a magyar és a nemzetközi kortárstánc-világ már jól ismert alkotóit, illetve a fiatalabb generáció képviselőit, idén mindezt a Love Revolution jegyében!

Érdemes akár hosszabb időt is rászánni a Múzeumi negyed kiállításainak felfedezésére, majd elveszni a Ji Csing labirintusban. Az Élőkép Színház az elmúlt közel két évtizedből már jól ismert nyolcszögletű labirintusában az ősi kínai javaskönyv, a Ji Csing alapját képező nyolc háromvonalas ősjelet (trigramot) személyesíti meg. Ezek sorban: Az Ég, A Föld, A Dörgés, A Szél, A Víz, A Tűz, A Hegy, A Tó. A látogatók a bejáratnál – életük aktuális kérdésére fókuszálva – egy nyolcszögletű (bágua) kerék segítségével kipörgetik maguknak azt a két trigramot, amelyeket a labirintusban bolyongva az azoknak megfelelő szereplőkkel interakcióba lépve tudnak önmagukra vonatkoztatni és megfejteni.

Sport és szerelem a fókuszban

Sport nélkül egy napunk sem telhet el? Akkor irány a Sport TV Sport Zone! Műfüves focipálya, két strandröplabda pálya, streetball, frizbi, pétanque, tollaslabda pályák és persze pingpongasztalok várják az érdeklődőket. Minden nap két alkalommal street workout edzésen vehetünk részt, az edzőkeret pedig az edzéseken kívül is a látogatók rendelkezésére áll. A klasszikus sportágakon kívül egyéb élményalapú programok is várják a Szitizeneket, így lehetőség nyílik falat mászni három különböző nehézségű pályán, kalandparkozni, goldsprinten tekerni, vagy kifáradni az evezős ergométeren. Focibiliárd, csocsó, darts, Bagjump várja a mozogni vágyókat.

A Hungarikum falu idén újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket a szentendrei Skanzen segítségével. A szigetlakók párválasztási játékban ismerkedhetnek egymással és szerelmi ajándékot készíthetnek. Az érdeklődők a témát körüljárva napközben kézműves műhelyekben készíthetnek szerelmi ajándékokat, kipróbálhatják a Skanzen népi játékparkjának különleges játékait és szívrabló magyar táncokkal ismerkedhetnek a délutáni tánctanításokon is. Esténként aztán a táncházban ki-ki úgy járhatja, ahogy délután tanulta.