A megnyitón Dr. Tulassay Tivadar a Semmelweis Egyetem rektora ismertette a Magyarországon elérhető védőoltások, valamint a prevenció fontosságát orvosszakmai szempontból, az egyén és ezáltal a társadalom felelősségét az oltások beadatásában, a járványok megelőzésében. Dr. Kupper András a verseny fővédnöke, az Országyűlés Egészségügyi Bizottságának tagja a verseny céljáról és főbb szabályairól beszélt.

Az idei verseny elvárása, hogy a pályázó filmek segítsenek megérteni a prevenció, azon belül is a védőoltások szerepét az egészségügy fejlesztésében, kiemelve az egyén saját felelősségét e területen. Hívják fel a magyar emberek figyelmét arra, hogy sok fertőző betegség védőoltással megelőzhető.

A versenyfilmek műfaja és stílusa szabadon választott, viszont figyelembe kell venni, hogy a célmédia az internetes közösségi és videomegosztó oldalak, így a versenyműveknek word of mouse, online hírértékük kell, hogy legyen.

Nevezési díj nincs, több filmmel is lehet pályázni. A versenyfilmeket videó, filmes és/vagy számítógépes, illetve bármilyen animációs technikával készíthetik a pályázók. A versenyző kizárólag saját eredeti szerzői alkotásaival pályázhat.

A fődíj 1.000.000 Ft és emellett 2 db 200.000 Ft-os különdíjat is kioszt a vezető kreatív és filmes, egészségügyi és tömegtájékoztatási szakemberekből álló zsűri. A versenyfilmek videóportálokon jelennek meg, de a legjobb alkotásokat a verseny médiapartnerei is bemutatják.

A zsűri tagjai:

Dr. habil Németh Erzsébet

egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet,

intézetvezető, Viselkedéstudományi Intézet, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

Dr. Vokó Zoltán

egyetemi docens, ELTE Egészséggazdaságtani Kutatóközpont

Dr. Pataki Vera

üzletfejlesztési és vállalati kapcsolatok igazgató, GlaxoSmithKline

Havasi János

szerkesztőségvezető, Magyar Televízió Zrt.

Bódis Gábor

hírigazgató, Duna TV

Szabó László Zsolt

vezérigazgató, ECHO TV

Belénessy Csaba

alelnök, MTI

A jelentkezők a www.veddmagadfest.net honlapon található részletes versenykiírás alapján pályázhatnak, a filmeket március 21-ig kell beküldeni.

Célok, aktualitások

Az emberiség évszázadokon keresztül tehetetlen volt a járványokkal szemben. Az immunológia első vívmánya a vakcináció volt, vagyis annak felfedezése, hogy az immunrendszer képes védettséget biztosítani az ismételt fertőzésekkel szemben, és ez a képesség mesterségesen is kiváltható. Az első sikeres vakcinációt 1789-ben a fekete himlő ellen – tehén vírus alkalmazásával – Eward Jenner végezte, míg a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztése 1885-ben Louis Pasteur nevéhez fűződik. A XX. század végére úgy tűnt, hogy az emberiség felülkerekedik a fertőző betegségek elleni küzdelemben, de a humán immundeficiencia vírus (HIV) által okozott betegség, a szerzett immunhiányos állapot (AIDS) megjelenése és robbanásszerű elterjedése az elmúlt 20 évben jelentősen átértékelte mindezt.

A világon évente még ma is 57 millió ember halálát okozzák fertőző betegségek (az összes halálok egy negyede), és elsősorban a fejlődő országokat érintik. A járványos betegségek gyors terjedését a nagyvárosi életforma, a szegénységgel párosuló rossz higiénés viszonyok és a megváltozott utazási szokások jelentősen elősegítik.

Csak néhány példa: a hepatitis A vírus az utazók sárgasággal, hasmenéssel járó megbetegedését okozza, a varicella-zoster vírus okozza a bárányhimlőt, a rotavírus a csecsemők hányásos-hasmenéses gyomor- és bélrendszeri fertőzéséért felelős, a HPV (humán papillomavírus) pedig a méhnyakrák kialakulásáért felelős. Mindezen vírusok ellen – sok más vírussal együtt – már létezik védőoltás!

A magyarok átlagéletkora 6 évvel rövidebb, mint európai uniós társaiké, ezért a betegségek megelőzésének, az egészség megőrzésének különös jelentősége van. A prevenció egyik eszköze a védőoltás, mellyel kapcsolatban napjainkban számos tévhittel kell megküzdeni. A betegségek kezelése fájdalmasabb, bonyolultabb és többnyire drágább is, mint a megelőzésük.