Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram
A helyreállítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastély
Hirdetés

A historizáló, neoreneszánsz stílusban épült Wenckheim-kastély Békés megye egyik kiemelkedő látványossága, gróf Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina grófnő megrendelésére készült 1875 és 1879 között, Ybl Miklós tervei alapján. A XIX. század végének egyik legpompásabb és legkényelmesebb hazai kastélya volt, korának legújabb technikai vívmányaival szerelték fel, termeit értékes bútorzat, gazdag berendezés díszítette. Főhomlokzata előtt franciakert kapott helyet, a kastélypark távolabbi részei tájképi stílusban készültek. Egy korabeli újságcikk szerint „általános vélemény, hogy az országnak stílszerűség, kényelem és fejedelmi pompára nézve legszebb kastélya” volt a szabadkígyósi.

A Wenckheim-kastély most a Nemzeti kastélyprogram keretében újul meg, a beruházást az Európai Unió 1,72 milliárd, a magyar kormány 1,51 milliárd forinttal támogatja.

– A program célja, hogy a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egységes, Európában is egyedülálló, jól eladható turisztikai termékcsomag jöjjön létre – mondta Virág Zsolt miniszteri biztos a május 14-i sajtóbejáráson. Hozzátette, fontos, hogy ne csak az épületek fizikai, hanem a szellemi rehabilitációja is megvalósuljon. Többek közt e célt szolgálja a szabadkígyósi kastély kiállítási tematikája is, amely a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli, és a historizmus korának, a XIX. század második felének főúri életformáját mutatja be. Az interaktív tárlat személyes hangon megszólaló, a kastély egykori lakóit megidéző virtuális szereplői az épület legendáit és az itt lakók szokásait is felelevenítik a rezidencia termeinek végigjárása során. A virtuálisvalóság-alapú kiállítási elem apropóját amellett, hogy Wenckheim igen fogékony volt a technikai vívmányokra, az adta, hogy a családnak saját kisrepülője is volt.

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram
Korábban írtuk

– A kastély és a védett kastélypark építészeti-műszaki megerősítésével és az egyedi turisztikai kínálattal tovább erősödik a térség idegenforgalmi vonzereje, hozzájárulva gazdasági fellendüléséhez – szögezte le Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. ügyvezető igazgatója. A fejlesztés kedvez a helyi beszállítóknak, elősegíti a vállalkozói tőke megjelenését, és támogatja a munkahelyteremtést is.

A program során megújul a kastély főépületének közvetlen környezete, földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony. Restaurálják a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, a főépületben teljes tető- és homlokzatfelújításra, utólagos szigetelésre és gépészeti munkákra, valamint teljes körű közműfejlesztésre kerül sor. A tartószerkezet munkálatai, a talajnedvesség elleni szigetelés, a tetőfelújítás és a közművesítés befejezésközeli állapotban vannak, az épületgépészeti, -villamossági és kertészeti munkák több mint fele elkészült; jelenleg is folynak a restaurátori munkálatok, a kiállítás tervezése szintén készen van. A kastély előreláthatólag 2021-ben nyílik majd meg a nagyközönség előtt.

Glázer Tamás bejelentette azt is, hogy a járványügyi helyzet kedvező alakulására való tekintettel, a kormánydöntésekkel összhangban a NÖF NKft. fokozatosan újra megnyitja műemléki helyszíneit. Első ütemben a létesítmények parkjai és kertjei lesznek látogathatók május 15. péntektől pünkösdig ingyenesen.