A fesztivál 12 napja a hagyományőrző kultúra jegyében zajlik, a programok az élő népművészet (néptánc, népzene, népi játék, tárgyalkotó kézművesség) elemeit vonultatja fel, valamint a társművészetek (képzőművészet, utcaszínház) számára ad bemutatkozási lehetőséget.

A fesztivál REGIONÁLIS jellege is kiemelkedő, hiszen Százhalombatta mellett Ráckeve és Tököl is bekapcsolódott a rendezvény lebonyolításába.

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen település hívott életre egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió- Pest megye déli részének- legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága- Budai Gábor: Ráckeve, Halász László: Tököl, Szigetvári József: Százhalombatta- egyre nagyobb mértékben hangoltak össze rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 5 évben közel 150000 néző és 45 ország vett részt a fesztiválon, ebben az évben 22 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál kerülnek elhelyezésre, melynek következtében szabályszerű népmozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben ki, milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni otthonában a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi tagszervezetének.

A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 15 év során. Idén 23 ország lesz jelen. A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára megmutatkozási lehetőség. Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Kolumbiából, Mexikóból, Srí Lankáról, Indiából, Kanadából, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertje a 35 éves Vujicsics Zenekar jubileumi koncertje, melynek díszvendége Sebestyén Márta, valamint a Csík zenekar koncertje.

Sajátos program lesz a Mediawave Ethnofilm Mozi, mely program során a Mediawave díjnyertes filmjei kerülnek bemutatásra.

A RENDEZVÉNY REGIONÁLIS PROGRAMELEMEI:

(regionális programelem: amely mindhárom településen zajló események tekintetében kiemelt fontosságú, épp ezért együtt, egy helyen tartják a szervezők)

2009. augusztus 14.

17.00 Százhalombatta, Szent István tér – Főtéri sokadalom, zászlófelvonás. Menettánc a Szent István tér, Damjanich út és az Ősz utca útvonalon

2009. augusztus 14.

19.00 Városi Szabadidő Központ, Fesztiválszínpad, Köszöntünk Világ! – A XVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál nyitóceremóniája

2009. augusztus 20.

15.00 Tököl, Jelmezes felvonulás 22 ország részvételével

16.00 SUMMERFEST NEMZETKÖZI FOLKLÓRGÁLA – Ünnepi Szentmise és kenyérmegáldás. Este zenés tűzijáték és utcabál.

19.00 Ráckeve, Zenés-menettáncos Kosztümös felvonulás valamennyi ország részvételével

20.00 Summerfest Nemzetközi Gálaműsor 20 ország részvételével – Tűzijáték.

Helyszín: Ráckeve Savoyai Kastélypark

2009. augusztus 21.

19.00 Százhalombatta, Városi Szabadidő Központ

Búcsúzunk világ! ZÁRÓCEREMÓNIA a fesztivál valamennyi résztvevőjének szereplésével

A rendezvény százhalombattai programelemei:

Ki játszik ilyet? – Nemzetközi gyermekjátszó a Szent István téren 2009. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától.

Táncpanoráma 2009. augusztus 16-19.

Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és csak a Barátság Művelődési Központ színháztermébe kell eljönnie az érdeklődőknek.

2009. augusztus 16. (vasárnap): Brazília, Ciprus, Kanada, Kolumbia, Baskíria műsora

2009. augusztus 17. (hétfő): Mexikó, Törökország, Lengyelország, Portugália, Grúzia műsora

2009. augusztus 18. (kedd): Peru, Spanyolország, Thaiföld, Örményország, Belgium, Nigéria műsora

2009. augusztus 19. (szerda): Algéria, Sri Lanka, Bulgária, Oroszország, Szlovákia, Udmurtia műsora

Népek bálja 2009. augusztus 15. (szombat)

Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeinkkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

Ökumenikus Istentisztelet a Békéért 2009. augusztus 18. (kedd)

A nemzetközi fesztiválok hagyománya az istentisztelet, amelyre az együttesek országaik képviseletében érkeznek. Az istentisztelet liturgikus részeit az együttesek saját szokásaik szerint közösen celebrálják.

Karnevál 2009. augusztus 18. (kedd)

Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.

Belépés csak jelmezben!

Fesztiválmúzeum

A Barátság Művelődési Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető.

Főtéri sokadalom

Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Szent István téren.

Fesztiválsátor

Minden este négy külföldi ország, valamint egy hazai zenekar zenéjével lehet megismerkedni, kellemes körülmények között élvezve a nyár esti, hamisítatlan mediterrán fő téri hangulatot.

Civilek Utcája

A százhalombattai Civilek bemutatkozása, amely harmadik alkalommal kerül megrendezésre.

Célja, hogy a város lakói megismerjék a civilek munkáját és segítsék azt.

A fesztivál programjai, a legfontosabb információk a wwww.summerfest.hu weboldalon megtekinthetők!