Hirdetés

– Meggyőződésem, hogy érdekesek vagyunk az izrae­liek számára, és az a kulturális tartalom, amelyet idén itt bemutatunk, új polcra helyezi hazánkat idekint – mondta Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete.

Az évad keretében június utolsó hetében a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által működtetett Előretolt Helyőrség Íróakadémia pályakezdő alkotói is felléptek Tel-Aviv több kiemelt helyszínén. Sikeres szereplésük eredményeként további együttműködés indult az izraeli írószövetség és az íróakadémia között, illetve utóbbi meghívást kapott a magyar évad zárásaként októberben megrendezett Tel-Avivi Magyar Napokra is.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (MANK) partnerségben szervezett Youngary programsorozatban a szépírók fiatal zenészekkel és zenekarokkal együtt adtak műsort a Kakukkfészek (Ken HaKukiya) nevű bárban: Regős Mátyás és Hangácsi Márton június 22-én, Lantos Csenge és az Ohnody-duó június 23-án, Fehér Enikő és a Szeder-duó június 25-én, valamint Drávucz Zsolt és Lee Olivér június 29-én. A fellépések másnapján az a pályakezdő irodalmárok szakmai helyszíneken tartottak közönségtalálkozókat, többek közt a Drory Izraeli–Magyar Könyvtárban, a Héber Írók Szövetségének székházában, valamint a Mazeh 9 inkubátorházban. Az angol nyelven folyó rendezvényeket nagy érdeklődés övezte mind a héber, mind pedig a magyar nyelvű izraeli lakosság részéről.

A program zárásaként a szervezők, Ágoston Szász Katalin és Smid Róbert átnyújtották Orbán János Dénes, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője idén őszre szóló meghívóját Tzvika Nirnek, a Héber Írók Szövetsége elnökének, aki nagy örömmel tesz eleget a budapesti látogatásnak. Továbbá az ugyancsak ősszel, Gyulán megrendezendő III. Előretolt Helyőrség Szabadegyetemre is meghívást kapott három fiatal izraeli szerző.