Fotó: MTI Fotó: Vajda János
Hirdetés

– Jövőre már a harmincadik évfordulót ünneplik, milyen utat járt be az elmúlt három évtized alatt a térség ma már legmeghatározóbb nyári rendezvénye?

– Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője egy családi ünnepség alkalmával járt először Sárospatakon. A várat meglátva rögtön megfogalmazódott benne a fesztivál ötlete, hiszen szerte a világon számos hasonló hangulatú helyszínen léptek fel. A helyiek fellelkesültek az elképzeléstől, így született meg az eredetileg Zempléni Művészeti Napok néven futó rendezvény 1992-ben, amelyhez már az első évben Szerencs, Karcsa és Sátoraljaújhely is csatlakozott, majd a következő esztendőkben még tizenhat kisebb-nagyobb település. Amikor az alapítók 2002-ben felhagytak a szervezéssel, nagy megtiszteltetésként Hollerung Gáborral, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával közösen folytathattuk a munkát. Az eredetileg a komolyzenére fókuszáló fesztivál mára közel tíznapos, összművészeti programsorozat lett színházi és irodalmi előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, sőt, idén már illuzio­nistashow is várja a közönséget. 

– Mely programokat emelne még ki?

– A fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai István csellóművész vezetésével a kétszázötven éve született Beethovent ünnepli, de az örömkoncerten Antonín Dvořák és Schumann tételei is felcsendülnek Sátoraljaújhelyen. A Tokaj Fesztiválkatlan az István, a király rockopera keresztmetszet-koncertváltozatától lesz hangos Feke Pál főszereplésével, és mindenképpen kiemelném a sárospataki záró előadásunkat, amikor is Mozart Don Giovanni című operája hangzik el Hábetler András rendezésében és a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében. Idén jelentős szerepet kap a jazz is. Tóth Vera a Budapest Jazz Or­chestra társaságában lép fel, de rendhagyó módon a pop-rock műfajára is kikacsintunk, hiszen Rúzsa Magdi, valamint Tompos Kátya és Takács Nikolas duója szintén színpadra áll.

Korábban írtuk

– Hogyan hatott az önök munkájára a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság?

– Egész évben nagyon optimisták voltunk, bíztunk benne, hogy nyáron már újraindulhat a kulturális élet. Mindössze attól tartottunk, hogy a helyiek aggódni fognak a vidékre érkező turisták tömegétől, ám mint kiderült, errefelé csak a televízióból hallottak a vírusról, Sárospatak térségében egyetlen fertőzést sem regisztráltak még júniusban sem. Így nagy örömünkre az önkormányzattal egyetemben tárt karokkal várnak minket.

– A június végén bejelentett korlátozó intézkedések sem érintik a rendezvényt?

– Nem, hiszen a nagyszabású könnyű­zenei fesztiválokkal ellentétben nálunk ültetett nézőtéren zajlanak az események, kisebb közönség előtt. A különbség az elmúlt évekhez képest a külföldi vendégművészek hiánya lesz, de nagyon hálásak vagyunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kiemelt támogatásért, hiszen nekik is köszönhető, hogy annál több neves hazai előadót hívhattunk meg. Sajnos külföldi látogatókra sem számíthatunk, de bízom benne, hogy a jelenlegi szűkös kulturális életben a tokaji bor mint hívószó, a pincészetek, a különleges koncert- és előadáshelyszínné átalakuló templomok, várkastélyok és egyéb műemlék épületek a korábbiaknál is több belföldi turistát vonzanak majd.