Hirdetés

– Miért hívták életre annak idején a Zenélő Budapest fesztivált?

– Édesapámmal, Götz Bélával addigra már több közös projektünk volt, és arra gondoltunk, hogy összeállítunk egy olyan műsort, amely Budapestet egyedülálló módon mutatja be nemcsak az idelátogatóknak, de az itt élőknek is. A város legszebb pontjait, történelmi épületeit szerettük volna láttatni egy zenés séta keretében, ahol a résztvevők az épületek kulturális, illetve történelmi múltját és jelenét is megismerhetik a zenei összeállítások révén. A Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokában például a magyar romantika darabjait játsszuk; ha kávéházi hangulatra vágyunk, akkor a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézóját ajánlom, melynek teraszán szvingsorozatot indítottunk, a Várkert Bazárban pedig zenés őrségváltás történik. Így fonódnak össze az egyes helyszínek és a zenei tematikák. Az évek folyamán aztán sok egyéb szempont is kapcsolódott ehhez az alapkoncepcióhoz.

– Például?

– Nagyon fontos, hogy minden korosztályt megszólítsunk, méghozzá az összes olyan főbb zenei irányzattal, ami bővítheti a közönségünk érdeklődési körét. Így a klasszikusoktól a népzenén át a jazz- és rockig, a különböző összművészeti performanszokig rendkívül színes palettát hoztunk létre. Minden évadunk egy picit továbblép az előzőhöz képest. Vannak olyan helyszíneink, ahol állandó műsorokkal és fellépőkkel várjuk a közönséget, például szombat–vasárnap a margitszigeti Zenélő kútnál, máshol változó a program és a zenészek személye is.

Korábban írtuk

– Hogyan lehet ébren tartani a figyelmet két hónapon át?

– Repertoárunk szintén folyamatosan bővül. 2015 óta olyan hangszereléseket készítek, amelyek révén a legmegfelelőbb műveket a legmegfelelőbb helyeken játszhatjuk, például egy nagyzenekarra íródott darabot elő tudunk adni kisebb létszámú együttessel is. Az elmúlt évek alatt több kollégám is kedvet kapott a hangszerelésre, így nagyon gyorsan bővült a kínálatunk.

– Melyek a legkülönlegesebb helyszínek, ahol ezek a koncertek élvezhetők?

– Budapest legszebb pontjai mellett olyan különleges városrészekre is szeretnénk minél többeket elkalauzolni, amelyeket egyébként nem látogatnának meg, mert nem ismerik a rejtett értékeit. Ilyen például az Orczy-park, ami pár évvel ezelőtt, amikor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületegyüttese új köntöst kapott, maga is megújult. A másik a Hegyvidéki Kulturális Szalon a XII. kerületben. Ott egy új épület született két esztendeje, aminek a környezete is nagy változáson ment keresztül.

– Jövőre is lesz Zenélő Budapest?

– Bizakodóak vagyunk, mert egyre nagyobb az érdeklődés. Az emberek viszont csak akkor lesznek később is kíváncsiak ránk, ha nagyon magas színvonalú műsorral várjuk őket. Büszke vagyok rá, hogy az alkalmi együtteseink művészei az Opera, a Rádiózenekar, a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest és más, hasonlóan kiemelkedő zenekarok tagjai. Világhírű szólisták is fellépnek nálunk a nyár folyamán, például a Várkert Bazár Öntőház udvarán, ahol csodálatos szabadtéri színpad jött létre. Várjon Dénes és Simon Izabella négykezes zongorahangversenye július 25-én, a Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla duó jazzkoncertje augusztus 1-jén, a Muzsikás együttes estje augusztus 8-án lesz itt, végül augusztus 14-én a Modern Art Orchestra lép színpadra.

– Önt is láthatjuk majd valahol?

– Igen, előfordul, hogy zenélek majd egy-egy koncerten. Emellett tavaly elindítottam egy kezdeményezést Zenélj velünk! címmel, erre a programra óriási, különleges közösségi hangszereket terveztem, amolyan félig játék, félig komoly jelleggel. Célom ezzel, hogy közös zenélésre, játékra hívjam a gyerekeket és felnőtteket, azokat is, akiknek nincs zenei előképzettségük. Azzal viszont, hogy ily módon együtt játszhatnak a profi fellépőkkel, garantáltan maradandó élmény lesz egy-egy ilyen alkalom.

A Zenélő Budapest hangversenysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg. A részletes programról a http://zenelobudapest.hu oldalon, illetve a rendezvény Facebook- és Instagram-oldalán lehet tájékozódni.