Hirdetés

2008 forró nyarán Egyiptomban voltunk családommal és rokonaimmal. Bejártuk ezt az egzotikus, rabul ejtő országot. Éreztük az egyiptomi emberek vendégszeretetét, a luxusszállodában, strandon, bazárokban, de még a sivatagi szafarin is. (Csak a Kairó melletti piramisoknál voltak kicsit tolakodóak az árusok.)

Ha már piramisok, ott értettem meg a mai egyiptomiak erős fájdalmát, amiért a „civilizált” világ az angolokkal élen kirabolta az ősi sírokat, ellopta a 4000 éves egykori birodalom kegytárgyait, múmiáit, obeliszkjeit. (Londonban, Párizsban, Amszterdamban szinte több az egyiptomi relikvia, mint a Nílus menti országban.) Régi fényképeket újranézve arra gondoltam, mi lenne, ha egyszer egyiptomi régészek vagy kalandorok feldúlnák Nyugat-Európa királysírjait? Hogyan reagálna a világ, az álliberális, jóemberkedő, képmutató és gyarmatosító Európa?

Apám szokta volt mondani: néhány ország mindent megtehet büntetlenül. Családommal évek óta nem járunk már nyugatra, mert megundorodtunk az ottani közegtől.

Korábban írtuk