Hirdetés

A katonai díszegységet legutóbb augusztus 20-án, a Kossuth téren láthattuk. Egyenruhája szép, elegáns és a magyar hagyományokat követi (zubbony, nadrág, csizma). De nem mondható el ez minden darabjáról. Az ellenzős, merevített, viselőjének fején magasan ülő, bocskainak nevezett fejfedő se nem praktikus, se nem esztétikus. Le kellene cserélni.

A nagyobb kényelem, a jobb kinézet és a magyar hagyományok hitelesebb követése érdekében a díszegység legénysége kapjon puha, kényelmes, elegáns, fejhez jól idomuló ellenző nélküli Bocskai-sapkát, parancsnoka pedig fekete csákót! Előbbi, amelyet az első világháború végétől 1951-ig, majd 1956. október 27-ől 1958. február 15-ig mint általános katonasapkát viseltek a honvédségben, jelenleg Magyarországon nincsen rendszerben. Utóbbi, becenevén babmérő, 1945 előtt a honvédség szárazföldi erőinek tiszti sapkája volt, most az Országgyűlési Őrség ünnepi férfiöltözetének jellegzetes darabja.

A köpenyen is változtatni kellene: a katonás, zárt nyakú zubbonyhoz jobban találna a zárt nyakú köpeny, mint a mostani nyitott nyakú, fazonos gallérú. A többletkiadás elkerülése érdekében az említett változtatásokat a ruhadarabok kihordási idejének lejártakor is meg lehetne tenni.

Korábban írtuk