Hirdetés

Padláslesöprés a babaszobában, avagy képzelt riport egy magyar parlamenti ülésről. A frakcióvezetői felszólalásokba és az azokra adott kormányzati válaszokba tekinthetünk be.

Darás beszéde közben sokat szuszogó, hatásszünetei alatt szétcsúszó arcvonásait rendezni már alig-alig tudó ember beszél riszálva, támaszkodva, csavarodva a képviselői padsorban: „…Amit Önök csinálnak, az az ország érdekei ellen való. Meg lehet próbálni az egész világ ellen, de abba hamar elfogy a valutatartalék, és akkor mi lesz, uraim? Ne töprengjenek, én megmondom: csőd. Beleroppan az ország, és teljes csődbe zuhan” – zárta szakértő elemzését.

A kormányoldalról válaszra emelkedő azzal kezdte, hogy egy mondás szerint érdemes a csúcson abbahagyni.

„Ön ugyan jóval politikai karrierjének csúcsa alatt egerészik, és bár idén beérett a felesége nevére keresztelt pártja, önnek innét nincs feljebb. Azoknak a trükköknek százait, amikkel egyszer sikerült, megismerte, kiismerte és ma már felismeri az ország. Arra is felhívnám a figyelmét, hogy arany- és valutatartalékaink azóta vannak, mióta ön nem turkálhat a Nemzeti Bank belső tereiben.

Engedje meg, hogy hozzáfűzzek pár szót átfogó elemzéséhez. Amikor önnek kötelező lett volna értenie hozzá, azt mondta, hogy az első lépést még tudja (nyilván a pénztár felé indult), a másodikról sejtése van, de a többiről fogalma sincs. Most viszont nagy tudósan kapkod bele abba a karavánba, amely határozottan halad célja felé. Mivel a jelek azt mutatják, hogy az eltelt időt nem gazdaságpolitikai stúdiumokkal töltötte, jobb lenne talán, ha kényelmes otthonába visszahúzódva kapargatna körmével üvegcímkéket, semmint erőnek erejével kívánna vezetőjévé kapaszkodni annak, ami már régen túlnőtte önt. Elkerülhetné így azt a szégyent, hogy valaki fiatalabb szelíden karon fogja, és levezesse a szónoki emelvényről. Kedves felesége nem olyan rég Brüsszelből a magyar nép sikeréről, győzelméről adott hírt, mert aktív részvételével kétségessé tudta tenni a szerződések szerinti pénzünk kifizetését. A legteljesebb siker viszont az volna, ha ő is otthon maradna önnel, és dús energiakészletét az ön ápolására fordítaná, amihez innen is hosszú életet kívánok önöknek.”

Korábban írtuk