Hirdetés

A népmesében hol volt, hol nem volt, a mai mesénkben van, ahol van, és van, ahol nincs. Mármint gáz és áram. Bár akad, aki állítja: a kettő nem függ össze. Áramunk még lehet akkor is, ha gáz rég nincs a csövünkben. Na ja. Lehet, ha van víz-, nap-, szélenergiából (uram bocsá’ – szénből, olajból, netán atomhasadásból) származó áramunk.

– Ajaj, gáz van! – kiált föl a kissámliján kuporogó unió is, mert itt a hideg, de nincs gáz!

– Hát mert nem vettünk nyáron. – Nem nyáron veszünk gázt, amikor éppen jeget kell venni, hanem most, amikor hideg van! – fújja az értetlenek kórusa. – Most ha van is, ötször annyiért van, mint volt nyáron?! Különben se vehetünk, mert embargó van! – Fulladjanak bele a rohadt gázukba.

– Tanuljatok meg inkább spórolni. – Ugyan, ne panaszkodjatok! Van biztonsági tartalék. Az unióban élünk ugyebár, az egyenlő jogú és kötelességű országok szövetségében. Egy ilyen szerkezetű egység nem tűr nagy különbségeket alkotóelemei között, így természetes úton egyenlítődik ki, nivellálódik azonos szintre benne minden. Miként szétosztjuk az új beköltözőket a tagországok népességi arányának megfelelőn, az unióban készletezett gázt is egyformán szórjuk szét, hogy mindenhol ugyanannyi jusson egy főre. Magyarországon például dugig vannak a tárolók. Hoz az EU-parlament egy döntést, és szétoszthatjuk egymás között, ami náluk van.

Korábban írtuk