Az uniós pénz kizárólag a baráti köré, csak olyan beruházások épülnek, amik viszik a pénzt, de se munkahelyet, se hasznot nem fognak hozni. A magyar vállalkozó csak nézi, hogy a külföldi multik milyen sikeresek a támogatások elnyerésében. (Szegedet sikerült egy kézbe átjátszani. A bekebelező Dávid Ibolya csapatán keresztül ott ül a parlamentben. Mindent el tud érni élettársán keresztül az MSZP-frakcióban is. Aki nem hiszi, járjon utána.) Azt mondja Dávid Ibolya, hogy Orbán Viktor becsapta a választókat, mert az ismert kiszivárogtatás során kiderült, hogy 2006-ban nem is akartak nyerni. Persze! És a miniszterelnök-jelöltségről mért mondott le? Dávid most bevitte pártját a Tisztelet Társaságába, kizárta pártja alapítóit és kőbe véste, hogy sem Orbánt, sem Gyurcsányt nem segíti a hatalomba. Most a tolvajok fejedelme épp az MDF „jóvoltából” ül a nyakunkon. Az önkormányzati választásokon Tarlós Istvánra „ráindították” Katona Kálmánt s ezzel meggátolták, hogy Budapest megszabaduljon a „szép, szőke hercegtől”. Az MDF vidéken is, és a fővárosban is a szocikkal szavaz. Mert összenőtt, ami összetartozik. Hiszékenyebb honfitársaim még azt is elhitték „ezeknek”, hogy nem lesz gázáremelés. Csak azért, mert lassan mondták. Azóta tízszer emelték a minimálbéres országnak a gáz árát! A még olcsóbb áron feltöltött gáztárolókból felhasznált gázt emelt áron eladni – az megy nekik! Mert a 20 százalékos áfa miatt jelentős bevételt terem, és lehet osztani a haveroknak. A parlamenti képviselők létszámát 176 főben kéne maximálni, és meg kellene szüntetni a listás képviselői státust. El kell zárni a pénzkiáramlási csapokat és véget vetni a tolvajok báljának! Nem holnap, még ma!

Forgó Irén, Békéscsaba

Szocialista megértés

A közelmúltban a miniszterelnöknek egyik nagy mondása volt: mi, szocialisták megértjük, mit jelent 60-70 ezer forintért hajnalban kelni, dolgozni és attól félni, hogy bármikor kirúghat bennünket munkahelyünkről a főnök. Hangzatos, érzelmekre ható nyilatkozat – de ez a megértés gyanús. A kormányon lévők nem tehetnek úgy, mintha előkelő idegenek lennének ebben az országban. A hajnalban kelésnek egyik fő oka: az emberek munkahelyei az ész nélkül hajszolt privatizációkkal sorra megszűntek. Így a munkafeltételek is romlottak. Nem beszélve azokról, akiknek 60-70 ezer forint sem jutott, mert munkanélküliek. A liberális-szocialista elvtársak az országra szabadították a vadkapitalizmust, sőt, a privatizáció révén meggazdagodva most ők a legnagyobb kapitalisták. Éppen azok, akik miatt hajnalban kell a dolgozó embereknek kelni és a létminimum körüli összegért dolgozni. Sőt, annyira megértőek, hogy már a minimálbért is meg akarják adóztatni. Mindezt ők és a liberális tettestársaik idézték elő. Liberális gazdaságfelfogásuk miatt a „lovak közé dobták a gyeplőt”, így aztán minden kis és nagykapitalista úgy önkényeskedik mint munkaadó, ahogy csak akar. „Az állam rossz gazda” – hangoztatják lépten-nyomon. Az általuk vezetett állam az adók behajtásánál azonban nagyon jól működik. A megértésük hangoztatásával még senkinek nem lesz munkahelye, több fizetése, emberségesebb munkakörülményei. A jelenleg hatalmon lévők az ígérgetésben világbajnokok, az ígéretek betartásában ellenben csak Miki egerek. Mi viszont azt nem értjük, hogy a szocialistának nevezett kormányzatunknak még kinél és miért van hitele. Azt megértjük, hogy mindent megtesznek a hatalomban maradásukért. A posztelvtársak a hatalom édes ízéhez még a pártállamban hozzászoktak, azzal a különbséggel, hogy most sokkal gazdagabbak és pénzéhesebbek, mint korábban voltak. Megértéssel pedig mindig csak egymás iránt voltak, vagy még egymás iránt sem!

Tégen László, Nagymaros

Mai magyar valóság

Egy: Örömhír a budakeszieknek: a BKV negyven új autóbuszt vásárolt a vonalra. Szomorú viszont, hogy Kínából szerzi be őket. Istenem, hová lett a híres magyar Ikarusz-autóbuszgyártás, mely világszerte elismert volt. Nemcsak a „szocialista” államokban, hanem a nyugati világban is piacképesnek bizonyult. Kettő: A régen híres-nevezetes, most csak Magyar Posta Zrt.-ben mivé lesznek a régi, kulturált és szép postaládák? Szó nélkül leszerelték őket, de helyettük nincs semmi, még egy árva levéllel is a postára kell gyalogolni és ott a végeláthatatlan sorokat növelni. Csak nem a magyar „pénzügyér” fémgyűjtő barátjának kellenek a masszív, vasból készült postaládák? Persze a postákat is egymás után bezárják, no meg eladják a híres Postapalotát is.

Székely Tamás, Budapest

Nemzeti vágta

Igazán felemelő érzés volt látni a szépen felöltözött huszárokat, a nemes paripákat a Hősök terén. Végre egy igazi magamfajtának való rendezvény! Csak egyet nem értek ebben az egészben, nevezetesen azt, hogy miért az az ember áll az egész mögött (G. P.), aki nemrégen még gyomorforgatónak találta az efféle úgynevezett magyarkodást. Lehet, hogy változik a szélirány, vagy egyszerűen csak megéri? De az is lehet, hogy a kormány azért támogatja a fent említett urat a vállalkozásaiban, mert azt reméli, hogy így juttatott milliókból esetleg a százmilliós adótartozás kiegyenlítésére is jut valami.

Halász Péter, Budapest

Mindig ugyanaz!

Székelyföldi választások utáni nyilatkozatok. Markó Béla, az RMDSZ elnöke a tőle megszokott önteltséggel: „Remélem, megtanulták a leckét… Romániában az RMDSZ-en kívül nem lehet… stb., stb”. Természetesen az MPP-re értette. Mi mást is mondhatott volna? Szász Jenő, az MP elnöke: „Bebizonyosodott, hogy az MPP megkerülhetetlen politikai erő… stb., stb.” Természetesen az RMDSZ-re célozva. Mi mást is mondhatott volna? Mintha valahol már hallottunk volna ezekhez hasonlóan hihetetlenül unalmas és természetesen soha véget nem érő megállapításokat. Mi mást is mondhatnánk az egészre?

E. J., Budapest

Teóriák

„Ideológia” nélküli bér-közvélemény-formálóink arról győzködik az erdélyi magyar prosztót, hogy az a jó, ha csúcspolitikusaink tolvaj gazdagok, mert akkor már a közzel, és nem a vagyonuk stafírungozásával vannak elfoglalva. A 18 éves hétköznapi tapasztalat ennek a mesterséges teóriának ellentmond (az embernek lopás közben jön meg az étvágya!), mert a legvagyonosabbak ragaszkodnak legjobban a politikai kondérközelséghez, mert abból dől az ingyenlé (a megdolgozatlan). Én még nem láttam olyan tíz házzal, sok hektár földdel és egyéb ingatlannal rendelkező erdélyi magyar politikust, aki azt mondta volna, hogy loptam már eleget, s ezután a lopott holmimból segítem a tisztességes, önhibájukon kívül elesetteket! Úgy vélem (lehet, hogy bolondokházbéli óhaj), hogy vezetőinknek legyen meg mindenük, de annál több ne! A politikai ügyeskedéssel szerzett sok pénz arányosan butítja a jellemet és gazember kompromisszumkészségre késztet.

TO., Mikháza

2018

Kisunokám, nincs itt a szemüvegem. Gyere ide, mondd már el, mit mutat a tévé! – Most éppen Baló Gyuri bácsi hajította feje fölé a tolókocsija pumpáját örömében, hogy megint a szocialisták nyertek. – Már megint? Az hogy lehet, hiszen a Fidesz két hete még toronymagasan vezetett! – Azt én nem tudom. Most mutatják a tömeget a pártház előtt. Ujjonganak. A civil szervezetek magasba emelt táblákkal ünnepelnek: a Milliók Éhkoppon Tömörülés, a Vegetálók Társasága, az Állástalanok Országos Fóruma, a Jogfosztott Alattvalók Klubja. Nagy a vigasság. – Jól látod, kisunokám? – Persze hogy jól. Most Feri bácsi tájékoztatóját kapcsolják. Megköszöni a népnek a bölcs döntést, hogy nem ültek föl a Viktor bácsi populista, demagóg ígérgetéseinek, fasiszta, antiszemita szövegének, és ismét a boldog jövőt választották. Azt mondja, először nagy reformokat hajtanak végre. Eleinte kicsit nehéz, de aztán majd nagyon jó lesz. – És mi van a Fidesz-székházban? – Ott a Viktor bácsi épp elismeri, hogy feltehetőleg valamit rosszul csináltak a kampányban, de majd kielemzik az okokat és legközelebb majd jobban csinálják. – Köszönöm kisunokám. Akkor most zárd el szépen a tévét, ne fogyasszuk feleslegesen azt a baromi drága áramot (de hagyhatod is még egy kicsit, mert holnap úgyis megdrágul, használjuk ki a konjunktúrát). Majd négy év múlva újra bekapcsoljuk.

Keszthelyi István, Budapest

A hiszékenységről

Ismerve Kéri László politikai hovatartozását, nem tudom elhinni, hogy ártatlan az Orbán Viktorral folytatott beszélgetés lehallgatásában. Szerintem tudott a titkosszolgálat jelenlétéről, de ha tévednék, akkor bocsánatot kérek tőle. De mindentől függetlenül, bármi legyen is az igazság, Orbán Viktornak nem lett volna szabad belemenni egy zártkörű beszélgetésbe, nemcsak Kérivel, de egyetlen baloldalival sem. Neki egy pillanatra sem szabad megfeledkeznie arról a tényről, hogy az ő lejáratásáért a baloldalnak semmi sem drága. Utólag magyarázkodni nem érdemes, mert ezek még azt is kiforgatják és így a magyarázkodásnak se vége, se hossza nem lenne. Arról nem is beszélve, hogy a balmédia hazug és hangos, és így az jut el és ragad benn a befolyásolható emberek fülébe. Hiszen erre hegyezi ki a kormány a jobboldal és főleg Orbán Viktor ellen indított, az adózók pénzéből fizetett lejárató kampányt. Így van ez minden időben, de a választások előtt hatványozottan. Ha valaki veszi a bátorságot és megkérdezi, hogy miért hazudik Gyurcsány Ferenc, akkor a válasz: „Orbán Viktor amikor nincs hatalmon, akkor az utcán politizál és állandóan hazudik.” Ez a kérdés hangzott el Amerikában a kinn élő magyarok részéről, a választ pedig Göncz Kinga adta. Kíváncsi lennék, mit válaszolna Göncz Kinga arra a kérdésre, hogy miért fütyülik ki mindenütt Gyurcsányt és miért kell mindenünnen a hátsó ajtón távoznia? Nagyon remélem, hogy Orbán Viktor a jövőben nem esik a csapdájukba. Csak nyílt színen szabad velük szóba állni. Ha egyáltalán. Legyen intő jel ez a Kéri-féle beszélgetés.

Czető Lászlóné, Bp.