Az unitarizmus történelme nélkül nincs magyar történelem, csak csonka, mint maga az ország. Minden törekvésünk ellenére még mindig nagyon elhallgatnak, sokszor mellőznek bennünket. A rendszerváltáskor a történelmi felekezetek nem tették meg azt, amit a nagy keresztény testvérek a kicsivel meg kellett volna tegyenek, hogy felkaroljanak közel fél évezredes múltunkkal és főként az 1568-as tordai országgyűlés lelkiismereti és vallásszabadság törvényének kihirdetésével. Ehelyett még ma is szeretik elhallgatni létünket. Az állam sem volt kegyes hozzánk. Ingatlanainkat nem kaptuk vissza még mindig, amelyek segíteni tudnának magunkat jobban megmutatni, hogy „látva lássanak”, ha ez a módi enervált-anyagias világunkban. Köszönöm, hogy ezzel a cikkével segített a magyar unitárius közösség jelenlétét hangsúlyozni mindennapi zajlásunkban. Ha szeretne még életünkről, ténykedéseinkről bővebben írni, szívesen állunk rendelkezésére. Isten áldja meg önt szeretteivel együtt. Áldja meg a Magyar Demokrata minden dolgozójának nemzeti szolgálatát.

Kiváló tisztelettel és nagyrabecsüléssel

Balázsi László, a Magyarországi Unitárius Egyház püspökhelyettes-főjegyzője

Moldova

Miskolcon a régiségvásáron megjelent Moldova György (mint régiség), leült a Városháza elé és árusítani kezdte a városról írt könyvét, amit az önkormányzat rendelt meg, de az eredménytől elszörnyedve felbontotta a szerződést. Nem lehet rossz a könyv – gondoltam, ha a szocik annyira utálják és megvettem. Mindkét kötetet dedikáltattam vele, abban a reményben, hogy a hosszú távú befektetésem egyszer majd megtérül. Elolvastam s már tudom, mért nem kértek belőle a szocik. Olyan Miskolcot rajzol elénk, amilyen az valójában, de a hétköznapokban ezt észre sem vesszük. A Szinva-terasz pl. európai szintű alkotás, de a környező házakról hullik rá a vakolat – propaganda az egyik oldalon és pusztulat a másikon. Nem így volt ez a Kádár-rendszerben, véli a szerző és igaza is van. Máshol ellentmondásba kerül önmagával. A városi rendőrkapitányt elmarasztalja, mert honnan tudhatja, hogy a bűnelkövetők cigányok? „…Fiatal, de már elhízott loncsos cigányasszonyok pletykálnak az utca sarkán.” Vajon ő honnan tudja, hogy cigányok? Az Érik a vihar címválasztás sem szerencsés. Egyelőre a gyümölcs érik, a Kádárrendszerből átörökített KISZ- és pártitkárok hatalmának gyümölcse, de hát ez a cím már foglalt volt. Persze jöhet még vihar is. Összegezve: ha egy őskommunista mondja ki azt, amit régóta sejtünk, hogy az újszocialista Miskolc lakhatatlan, hinnünk kell neki. Nincs mese, költözni kell!

M. S., Miskolc

Tiltakozás

A Nemzeti Egyletek aláírásgyűjtésbe kezdett a szlovák nyelvtörvény ellen. Látva a parlamenti pártok és a kormány tehetetlenségét, arra kérnek mindenkit határon innen és túl, hogy aláírásukkal fejezzék ki tiltakozásukat a magyar nyelv használatát korlátozó szlovák nyelvtörvény ellen. Az aláírásokat és petíciót benyújtják az európai unió parlamentjéhez, követelve Szlovákia elítélését és EU határozottabb fellépését Szlovákiával szemben. Az aláírásgyűjtő ív alább letölthető, a kitöltött íveket a 1113 Budapest, Villányi út 20/A, Nemzeti Egyletek címére küldjék!

Aláírásgyűjtő ív letöltése:

http://nemegy.neobase.hu/sites/nemegy.neobase.hu/files/tilt_slov.pdf

http://nemegy.neobase.hu/sites/nemegy.neobase.hu/files/tilt_slov.doc

Postára adás határideje: 2009. október 20, cím: 1113 Budapest Villányi út 20/A.

Nemzeti Egyletek

Patyomkin

Az oláh buldog (nemzettársai nevezik így) Vasile Blaga, volt belügyminiszter, jelenleg vidéksorvasztó-miniszter azt mondta a minap Sepsiszentgyörgyön, hogy: „A magyaroknak ugyanannyi joguk van, mint a románoknak”; majd hozzátette, hogy: „figyelembe véve a magyarországi románok jogait – Románia előbbre jár szomszédjánál”. (A mai Magyarországon mindenkinek több joga van a magyarokénál!!!) Hát mit mondjak erre az oláh „igazmondásra”? Azért, hogy cáfoljam az oláh buldog aranyköpését, csak kettőt írok: 1. még mindig nem hivatalos nyelv a Székelyföldön a magyar nyelv, csak az oláh; 2. még mindig többségben vannak a Székelyföldön a betelepített és bukarestileg kinevezett oláh vezetők. Ha a nyelved nem hivatalos a szülőföldödön, és a kinevezett vezetőid se magyarok, akkor ez csak patyomkin-önrendelkezés.

TO., Mikháza

Szög a zsákból

Nem irigylem az MSZP-s elvtársakat. Kortesebédeket kellene főzniük a nép számára egy olyan konyhán, ahol nincs hozzá nyersanyag. Ami tőlük tellett, azt hét év alatt már megtették: a 3 millió koldus meg a 3 millió szegény szemére szemellenzőt tettek, mint a lóra és szájkosarat raktak, mint a kutyára, de a nagyobb kenyérre már nem futja a burzsuj elvtársaknak és már a figyelemelterelő cirkusz sem fokozható. Mire az új választásokhoz érünk, kibújik a szög a hatvanéves zsákból: üres szavakkal, kommunikációval nem gyógyítható Magyarország. Új helyzet állt elő, amikor a kisemberek választási akarata elsöpörte a vizitdíjat és megakadályozta, hogy az ügyeskedők a nép egészségét „elprivatizálják”. Az uniós választásokon maga a kormány is alaposan leszerepelt, liberális szövetségese viszont teljesen megsemmisült. A burzsuj elvtársak és a nekik jó fizetésért napi ideológiát gyártó értelmiségi slepp már nem titkolhatja el a nép elől, hogy a kapitalizmusnak egy emberségesebb és szolidárisabb változata is van, a szociális piacgazdaság. Ezt nem lumpenproletárok, hanem valódi szakszervezetekbe tömörülő öntudatos és szervezett munkások fogják fölépíteni. A 60 év alatt csak bólogató, meggazdagodott elvtársaktól már semmi jót nem várunk. Elzuschlagosodtak. Erkölcsös országvezetésre van szükségünk, mielőtt a népet teljesen elvadítaná a vadkapitalizmus.

Kövér Károly, Szeged

Megvilágosodás

Meditálásom közben rájöttem arra, hogy Kína miért is fejlődhet gyorsabban a cirka európai nagyságú (Tibettel együtt) területén, mint mi itt Európában. Persze tudom azt, hogy nem mindegy a kiindulási alap. Mert ugye, ha százhoz fejlődök egyet, akkor az csak egy százalék, ha viszont tízről fejlődök ugyanannyit, az biza tíz %. De ez maradjon azoknak a bunkóknak a problémája, akik sokáig, és még most is azt ugatják nekünk, hogy mi (magyarok) gyorsabban fejlődünk, mint a – részünkről korábban mocskos kizsákmányolóknak titulált – nyugati kapitalisták. Addig meditáltam, míg egyszer csak hirtelen megvilágosodtam és akkor kristálytisztán láttam azt, hogy Kína azért fejlődik gyorsabban, mint mi, mert ott a rend kedvéért nemcsak a minisztereket, de még a libatolvajokat is felakasztják.

Kónya Béla, Budapest

BKV

– Maga is ezen a vonalon szokott tolni? – Nem, csak az asszonyt viszem a kórházba. Ő ott ül elöl. Orvosi igazolása van, így felszállhatott. – Én mindennap ezt a járatot használom, oda-vissza, naponta kétszer. Már régóta próbálok másféle munkát találni, de hát ez manapság nem olyan egyszerű. Mert állítólag a 47-es vonalon sokkal könnyebbek a kocsik, mint ez a rohadt Combino. – Ne haragudjon, megtenné, hogy helyet cserél velem? Nekem már fáj a bal vállam. – Hát hogyne, segítsünk egymásnak. Meg aztán nekem is jó, ha váltogatom a testtartást… Most mondja meg, maga gondolta volna, hogy így tönkreteszik a BKV-t, hogy az utasoknak kell biztosítani a forgalmat? – Nem, az már igaz. De szerintem jó megoldást találtak a problémákra. Mert egy európai főváros mégsem maradhat tömegközlekedés nélkül. Hogy venné az ki magát? Így pedig ugyanolyan szépen gurulnak – bár kicsit lassabban – a buszok, villamosok mindenfelé, mint korábban. A cég működése is egyből gazdaságos lett. Meghibásodás alig van, a költségek minimálisra csökkentek. Kevesebb a baleset, a város levegője sokat javult, a testmozgás eddig nagyon egészséges. – Úgy van, én csak esős időben meg télen utálok tolni. Ilyen szép időben kimondottan kellemes. És az is jó, hogy emiatt az utazási szabályzatváltoztatás miatt a jegyek árát sem emelték már vagy fél éve. – De a felelős górék is jól megjárták. – Hát igen. Tényleg nagyon sz…r lehet a bukott menedzsment tagjainak öltönyben, nyakkendőben rogyadozni mindennap valamelyik viszonylaton.

Keszthelyi István, Bp.

Remény

A belgrádi politikusok és a közvélemény az erőszak elleni erkölcsi reagálását támogatva, reményt kelt bennünk, kisebbségiekben, hogy Szerbiában valóban megszűnik a „mások” üldöztetése, gyilkolása, úgy külföldön, mint belföldön. Az erőszak ellen most történt először ilyen nagy méretű megmozdulás. Joggal neheztelünk a hatóság megfelelő közegeire, hogy a szigort túl későn alkalmazták. Tragikus események elkövetői, megszervezői ellen, későn vagy egyáltalán nem tették meg a törvényszabta eljárást, illetve szankciót azok ellen, akik a másmilyeneket, másképp gondolkodókat, más nyelven beszélőket továbbra is háborgatják, megfélemlítik, megverik. Egyik vezető politikai személy a tévében kijelentette, hogy nálunk megöltek egy francia állampolgárt, ezt nem engedhetjük meg, hogy ilyen eset a jövőben megtörténjen. Felteszem a kérdést, minket kisebbségieket másmilyen törvény véd vajon?

Papp Ferenc, Újvidék