Azok a politikusok, akik valamiféle szavazások eredményeként, mint a tömegakarat megtestesítői döntenek az őket bizalmukkal felruházók sorsáról. Valaki átlépte a vörös vonalat, indulhat a megtorlás! Mert a rendezői példányban ez áll: ha színre kerül a vegyi fegyver használatának bűne, azért csak a törvényes kormány lehet a felelős, senki más, ez az alapindok, melynek értelmében további életeket lehet elvenni, megnyomorítani! És a rendezői példány felmutatott fegyverének elsülését még meg is támogatták egy északi országrészben lévő óvodára dobott gyújtóbombákkal. Miért kell egy óvodát bombázni, ahol gyerekeink, unokáink korosztályosai tanulják játékaikon keresztül és segítségével az életet? Mit tanulnak ezeknek a bombáknak árnyékában a Közel- és Távol-Kelet gyermekei az életről? Amerika lakosságának elég lenne odamenni a washingtoni fekete gránit emlékfalhoz, hogy választ kapjanak a bombázni vagy nem bombázni kérdésére. De Amerika népe nem járul az emlékfalhoz és nem kérdez, hanem elnökére figyel. Akit feltehetőleg telefonon rángat és utasítgat Izrael elnöke. És az ezer gondtól-bajtól nyomorodó franciák is beállnak a sorba. A művelt, szabad és felvilágosult szellem jegyében túrni, égetni és taposni Szíriát, mint egy útban lévő, nem kívánt hangyabolyt. Mi pedig ünnepélyes aktusok keretében békedíjakat adunk át e gyilkológépeknek, és a kötelező tisztelettel Elnök Úrnak és Főparancsnok Úrnak szólítjuk őket. Eltűrjük azt is, hogy az Európai Uniót néhány hasonló elvetemült saját üzletének, hitbizományának, játékterepének tekinthesse, és ha néha morgolódunk emiatt, akkor ránk fogják, hogy EU-szkeptikusok vagyunk. Pedig nem. Csak éppen szeretnénk már valahogyan levakarni magunkról ezeket a nevünkben dühöngő gazembereket, szeretnénk „új értelmet adni az igéknek”, s féltőn okos érzelemmel fordulni világunk felé, mely most pusztul miattunk, s melyben – akár isteni, akár evolúciós eredményként fogjuk is fel – nem engedünk biztonságos otthont lelni magunknak.

Mayer Gábor, e-mail

Szigetszentmiklós feledékeny

A szigetszentmiklósi időközi választás eredménye példa arra, hogy a választók mennyire nem veszik figyelembe a körülöttük történő eseményeket, az érdekükben meghozott kormányzati intézkedéseket. Érzelemből, pártelkötelezettségből szavaznak, még akkor is, ha saját jól felfogott érdekeiket sem veszik figyelembe. A szavazás végeredményéből csak egy derülhet ki, hogy ott nem volt rezsicsökkentés, a devizahitelesek nem kerültek megsegítésre, elmaradt a pedagógus-bérfejlesztés, a kormány nem vállalta át az önkormányzati adósság nagyobb részét, a nagycsaládosok nem kapnak adókedvezményt, hiányos a szociális támogatás. Kétlem, hogy ezek a kedvezmények nem érvényesültek Szigetszentmiklóson, ha igen, akkor érdemtelenül, hisz szeptember 1-jén egyértelműen a nemzetellenes és hataloméhes baloldalra szavaztak. Szerencsére most a lakosság kisebb része. Úgy látszik, vannak olyanok, akikkel nem lehet jót tenni. A nemzeti oldalnak viszont 2014-ben oda kell figyelnie, hogy ne a most vasárnap baloldalra szavazott kisebbség érdekei érvényesüljenek, mert ha akkor is ők szereznek többséget Szigetszentmiklóson, jó ideig megáll a fejlődés, nemcsak a városban, hanem egész Magyarországon.

Veér Gyula, e-mail

Kampánykritika

Nem vagyok produkciót boncolgató ítész, csupán csak nemzeti ünnepünk meghitt megünneplésének betetőzéseként a zseniális rockopera adaptálását vártam felajzva. A hazánk történelmére kíváncsi fiatalság végre (kötelező olvasmány helyett) tökéletes tájékoztatást kap elődei sokszor hiábavaló küzdelmeiről, ám az ezer évet logikusan áttekintő géniuszok sok fölösleges momentumot vélnek felfedezni hasztalan erőlködéseinkből. (Kereszténység felvétele, a kétütemű Trabant gyártásának leállítása, rezsicsökkentés stb.) A zene adott volt. Ezt elrontani még a rendezői székből sem lehet. A szövegkönyv szabadszájúvá tétele is szerzői jogokat sért. Maradt a képi megfogalmazás. A szituációk, kosztümök kiválasztása után csak egy kérdés lebeg szemem előtt: „Mondd, te kit választanál?”

Pusztai Endre, e-mail

Senki se tökéletes

A kisantatnak hogyhogy még nem jutott eddig eszébe a huszárdicsőség? Temetők lakói maradtak volna ki a reszlovakizációból?! Benes nem volt tökéletes??? Ha ő sem, akkor ki? (Hacsak Fico nem.) Bezzeg Ceausescu nem felejtette el Bocskai koronáját. Mint jogutód. (Csoda, hogy meg nem kapta. Egyébként amennyire Hadik András gróf (altábornagy és hadvezér) szlovák volt, annyira Breivik is az. Ha másért nem, a világhírért. Kis stílusérzékkel a bratislavai operaház új évadját Rossini: A tolvaj szarka című művével nyithatja. (Vagy az Ezeregyéjszakából A bagdadi tolvaj?)

K. O., Szolnok

Degeneráció

A rádió hírt adott róla, a szentpétervári idős rendező nem tudta színpadra állítani a Csajkovszkij-operát, mert lebetegedett. A rendező férfi. A lebetegedett meg kimondottan azt jelenti, hogy szülni ment. A variációra megvan a szép magyar szavunk: változat. Mégis folyton az előbbit használják. Az is rosszul jön ki, hogy a karmester mindig dirigál. A vezényel szónak sok rokon értelmű megfelelője van, mégis állandóan dirigálnak a Bartók rádióban. Egyébként a dirigál szónak a köznyelvben elég rossz íze van. Évtizedek alatt alig hallottam a nemzedék szavunkat. Leginkább csak generáció. Erre nekem a degeneráció ugrik be. Legföljebb a templomban mondják, hogy ez a nemzedék nem kap semmilyen jelet. Egyedül Jézustól hallom a nemzedéket. A serdülők (nem tinédzserek) kamaszok (fiúk) és bakfisok (lányok). Fiatal magyartanár ismerősömmel fordult elő, hogy a nyelvtankönyv bakfis szavát nem ismerte. Nos, így szegényedik a nyelv! Kitalálták a kamaszlány szót, vagyis fiú-lányt, s már kezd elterjedni ez a használat. Egy lélekgyógyász írja cikkében: „A kamaszkori nőgyógyászati vizsgálatok…” No, ez már mindennek a teteje, hogy a fiúkat, vagyis a kamaszokat nőgyógyászati vizsgálatoknak vetik alá. Ha jól emlékszem, gender annak az elméletnek a neve, amely szerint ki-ki kénye-kedve szerint választhatja meg a nemét. Bizonyára ezek a fiúk is lányok akarnak lenni, ha már nőgyógyászati vizsgálatra járnak.

Átányi László, Budapest

Hozott forma

Nagy Feró egy interjúban vasárnap reggel hozta az igazi formáját, vagyis lement csótányba! Persze voltak jelei annak, hogy valójában hova is tartozik az illető úriember, aki szinte az egész életét végiglébecolhatta énekesként különösebb tehetség, zenei hallás vagy énekhang nélkül. Köszönhette ezt persze a mindenkori maximális alkalmazkodásnak, a látszólagos ellenzékiség mítoszának fenntartása mellett! Hiszen a diktatúrának szüksége volt leeresztő szelepekre, akiknek csápolhatnak az amúgy könnyen lázadó fiatalok! Szokták mondani, hogy összenő az, ami összetartozik, s ez el is érte csúcspontját esetében, a különböző népbutító műsorokban való, jól megfizetett részvétel után a „nagy” szerep elvállalásában az István, a Király Alföldi általi lerohasztásában. Ám Feró igazi csótány és nem elégedett meg a szerepvállalással, hanem apologétává is lett, mert a Lánchíd rádió két, kérdéseit ügyesen feltevő riporterének csapdájába belesétálva magyarázni kezdte a megmagyarázhatatlant. Odáig is elment, hogy magát ugyan vallásosnak mondva rendszerváltást kezdett követelni az egyházon belül. Persze mindezt rendkívül sekélyesen tette, fel-felvillantva az őt átható műveletlenséget, hiszen érdemi válaszokat nem tudtak belőle kicsikarni a bő interjú alatt! (Mint a mókus fenn a fán.)

Pinczés György, e-mail

Belföldi körút

Barátainkkal pár hete néhány zalai faluban jártunk. Megnéztük, hogyan élnek roma embertársaink. Megjegyzem, szűkebb hazánkban mindig is cigányoknak nevezték őket, de látva házaikat és környezetüket, hát az legyen a legnagyobb gond, hogy hogyan nevezzük őket. A látvány elkeserítő volt. A háztetőkön hiányzó cserepek, lógó ereszcsatornák, szakadt, hiányos kerítések (amit még nem adtak el), málló vakolat, hiányzó ajtók, ablakok. Az udvari WC-k állapotáról nem írok, nincs hozzá gusztusom. A kertnek nevezett ugaron csak gazt láttunk, konyhakerti növényt egy szálat sem. A házakba nem mentünk be, de a háztetőkön több parabolaantennát láttunk. Nem csodálkoztunk a látottakon, hiszen a falvak apraja-nagyja a kocsmákban-presszókban talán épp azon moralizál, hogy hazánkban dúl a rasszizmus. Csak azt mondják meg: miért? Mert addig ne csodálkozzunk ezen, amíg a segélyekből élők jobban élnek. És hogy ki a rasszista? Az, akire ezt ráfogja a ballib média, meg az, aki szóvá teszi a cigányság egy részének életformáját.

Paksa Tibor, Lenti

Trafik

Ha van elhibázott rendelet, akkor az a nemzeti trafikok helyiségének kiválasztásának szabályozására vonatkozó. Amikor annak idején olvastam, hogy tejüvegből kell lennie a bejárati ajtónak, valamint a kirakatnak (ha van), az volt a véleményem, hogy az éppen a rablók számára előnyös. Minden üzletben, melyeknél korábban a külvilágtól el volt zárva a pénztár láthatósága, most igyekeznek láthatóvá tenni, hogy az esetleges támadásra kintről is felfigyelhessenek és értesíthessék a rendőrséget. De nem csupán azért rossz a trafikok bezártsága, mert félelemkeltő, de azért is, mert a bent dolgozó egész nap nem lát mást, mint az árucikkeit és a belépő vevőt. Legyünk őszinték, egy-egy dohányboltban általában nem állnak sorban a vevők, az eladók legalább kitekinthetnének az utca forgatagára és még azt is felmérhetnék, hogy a megengedett korhatár alatti vagy egy illuminált állapotban lévő személy szándékozik-e bemenni. Ezek kiszolgálására vagy éppen az elutasítására lenne pár perc felkészülési ideje. Véleményem szerint a dohányzásellenes rendelet kidolgozatlan, de a helyiség kialakítása végképp elhibázott. Nincs és nem is lesz dohányboltom, vevőként sem fogok megfordulni egyikben sem, mert nem dohányzom, de ha dohányoznék is, meggondolnám, hogy egyedül bemenjek-e.

Czető Lászlóné, Bp.