Hirdetés

A társtalan élet, a gyermektelenség legalább annyira károsítja az egészséget, mint a dohányzás vagy a kóros alkoholfogyasztás – vallotta Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének egykori professzora, utalva saját, hazai és nemzetközi vizsgálatokra. A finn népesség körében öt éven át folytatott vizsgálat szerint az élettársi kapcsolatban élők másfélszer, az egyedülálló férfiak két és félszer, az egyedülálló nők egy és háromnegyedszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 64 éves koruk előtt, mint a házasok. Ezzel szemben a két- vagy többgyermekes férfiak a gyermekteleneknél 30, a nők 50 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgált 30–64 éves korcsoportban.

A professzor asszony saját hazai vizsgálataiban azt találta, hogy a házas férfiak a magányosoknál háromszor nagyobb valószínűséggel élik meg a 69. életévüket. A jó házasság még fontosabb védőfaktor, még kóros alkoholfogyasztás, dohányzás és elhízás esetén is ötszörös védettséget jelent. A gyermekkel való kiegyensúlyozott kapcsolat szintén egészségvédő: férfiaknál négyszeresére növelte a 69. év túlélésének valószínűségét. Pelenkázz, tovább élsz!

Az 1941–2006-ig tartó amerikai követéses vizsgálatok szerint az elvált férfiak 2,4-szer, a nők kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg házas kortársuknál hamarabb (ez is igazolja azt, hogy a közhittel ellentétben a házasságra a férfiaknak még nagyobb szükségük van, mint a nőknek!). Többen válnak el azok közül, akik házasságkötésük előtt már együtt éltek, nincs gyerekük és nem vallásosak. A jó házasságban élők egészségesebbek, mint a rossz házasságban élők. Az elváltak egészségmutatói (depresszió, szorongás, alvászavar), még az utóbbiaknál is rosszabbak.

Korábban írtuk