Az első budapesti Országos Általános Kiállítást, amelynek fővédnöke Rudolf trónörökös volt, 1885-ben rendezték, a megnyitó beszédet Jókai Mór mondta. Budapest volt az első európai főváros, amely áruminta vásárnak adott otthont 1906. március 25-27. között Márciusi Vásár néven: a pesti Vigadóban akkor 225 négyzetméteren 88 kereskedő kínálta portékáját. Európában az idő tájt csupán a lipcsei és a párizsi vásár működött hasonló profillal. Az első világháború után a rendezvény a Budapesti Árumintavásár nevet vette fel.

A BNV elnevezés 1925-ben született, s ekkor már 13 nyelven jelentek meg róla a plakátok, prospektusok, szórólapok. Ugyanebben az évben Magyarország alapító tagja volt a Vásárvárosok Nemzetközi Szövetségének. 1930-ban, amikor a seregszemle megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepelte, 200 szakma 1400 kiállítója mutatkozott be 70 ezer négyzetméteren. A BNV ekkor már igazi népünnepély volt, tíz nap alatt 400 ezren váltottak belépőjegyet. 1938-ban a Philips televíziója volt a slágercikk, a közönség ámulva figyelte a távolba látó készüléket.

A II. világháború után, 1946-ban az Ipar a mezőgazdaságért címet kapta az esemény, a helyszíne pedig a lakók nélküli állatkert volt. 1949-től a politika került előtérbe: egymást érték a Rákosi Mátyást és a tervgazdaságot dicsőítő jelentések, s fokozatosan elsorvadt a BNV nemzetközi jellege. Budapesti Helyi Ipari Vásárnak, majd Budapesti Ipari Vásárnak keresztelték át, s gazdasági jelentősége is nagymértékben visszaesett.

A rendezvény 1962-ben kapta vissza a BNV elnevezést, s ekkor kezdtek újraéledni a megszakadt nemzetközi kapcsolatok is. 1968-ban, a gazdasági reform évében alakult meg a Hungexpo, amely ettől kezdve a BNV gazdája lett. A hetvenes évek elején döntés született arról, hogy a Városliget a pihenőké, így 1974 óta a vásárokat Kőbányán rendezik.

1974-től 1993-ig tavasszal és ősszel is tartottak BNV-t a beruházási, illetve fogyasztási javak számára. Az 1990-es évek a magánszektor térnyerésének időszaka volt, s egyre inkább helyet kaptak a szakkiállítások. 1993-tól az őszi vásár vitte tovább a BNV nevet, a tavaszi „beruházási javak szakvásárából” Industria lett.

2010-ben az esős időjárás ellenére is negyvenhétezren voltak kíváncsiak Magyarország legnagyobb fogyasztási cikk vásárára.

Idén a jubileumi, 115. BNV-vel egy időben rendezik meg az Otthon Világa szakkiállítást, amelyen a berendezési tárgyak és használati cikkek gazdag választéka mellett otthontervező szakemberek is fogadják a vásárlókat. A divat két részre bomlik: nők és férfiak világára. Új rendezvény lesz a BNV-n az Ízek Világa, amely gasztronómiai érdekességekkel szolgál, és külön is hangsúlyt kapnak a hungarikumok.

Utazzon vasúttal, féláron!

A MÁV-START Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapest-Keleti, Nyugati és Déli pályaudvarokra, valamint Kőbánya felső állomásokra az október 19. és október 23. között megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Vásár rendezvényre utazóknak.

A rendezvényre vasúttal érkezők a menetjegyeiket bármely belföldi pénztárban megválthatják. A kedvezményes árú alkalmi menettérti jegy legkorábban a rendezvény első napján, október 19-én vehető igénybe, és a visszautazást a rendezvényt követő napon, október 23-án éjfélig kell befejezni. Az alkalmi menettérti jegy kizárólag a helyszínen történt lebélyegeztetést követően érvényes, amelyet visszautazáskor a jegyvizsgáló kérésére be kell mutatni.

A MÁV-START Zrt. 2011. október 21-23. között a BNV-re utazóknak a rendezvény minél egyszerűbb és kényelmesebb megközelítése érdekében a délelőtti órákban a Budapest Keleti pályaudvarra érkező, valamint a délutáni órákban Budapest Keleti pályaudvarról induló vonatokat a Vásárközpont mellett található Kőbánya felső megállóhelyen is megállítja.

Az utasok további információkat a www.mav-start.hu honlapon találhatnak.

Mesével kerek a világ!

A Mosoly Alapítvány meseterápiás munkáját most a nagyközönség is megismerheti október 21-23. között a Kölyökparádé kiállításon. A Kölyökparádéhoz kapcsolódóan az Alapítvány nagyszabású adománygyűjtő kampányt indít, hogy még több súlyosan vagy krónikusan beteg, hátrányos helyzetű gyerek tehessen lépéseket a gyógyulás felé a meseterápia segítségével.

Ha valaki megbetegszik, akkor általában nemcsak a teste, hanem a lelke is gyógyításra szorul. A Mosoly Alapítvány 2009 óta szervez kórházi meseterápiás foglalkozásokat, amelyeken a népmeséket felhasználva segítenek a gyerekeknek visszaszerezni lelki egyensúlyukat.

A Mosoly Alapítvány programjai díjmentesek, a kórházakban és egyéb helyszíneken működő terápiás foglalkozások költségeit támogatásokból fedezik. Most az alapítvány Mesével kerek a világ! címmel nagyszabású online adománygyűjtő kampányt szervez, hogy minél több súlyosan és krónikusan beteg, hátrányos helyzetű gyerek kapjon esélyt a gyógyulásra. Bármekkora összeg fontos segítség, és 3000 forint támogatás már egy gyermek egy terápiás órájának költségét fedezi. A kampány részletei a www.mosolyparade.hu oldalon olvashatók, ahol az adományokat is várják.

A mese és a benne rejlő szimbólumok, mesehősök, segítők és varázslatos helyszínek a hétköznapokban is segítőink lehetnek. A Kölyökparádén, a Mosoly Alapítvány szakembereinek segítségével az érdeklődők beléphetnek a mesék világába. Megcsodálhatják az égig érő fát, készíthetnek vas bocskort, és szembenézhetnek sárkányukkal is. Aki nem hiszi, járjon utána…

… a Kölyökparádé Kiállításon, a Mesével kerek a világ! Programokon 2011. október 21-23. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

(MTI)