Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A miniszterelnöki megbízott két hónapon belül másodszor jár Washingtonban, amelynek magyar közösségét – mint fogalmazott – különösen a szívébe zárta.

Szili Katalin kiemelte: olyan időszakban érkezett ismét az amerikai fővárosba, amikor az anyaországban és Európában európai parlamenti választásokra készülnek.

„Itteni beszélgetéseim során azt érzékelem, hogy az itteni magyar közösség szintén készül erre a választásra, mert számára is fontos, hogyan alakul Európa sorsa a jövőben” – jegyezte meg.

Lényegesnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban élő magyarok is minél többen menjenek el voksolni, mégpedig arra az Európára, amelynek nemzetállamai szeretnék megőrizni történelmüket, kultúrájukat, hagyományaikat, s azt a keresztény identitást, amely Európának történelmileg is a sajátja.

„Az amerikai magyarok tapasztalatból tudják, hogy mennyire különbözik a soknyelvű Európa az egyébként azonos nyelven beszélő és olvasztótégelyként ismert Amerikától” – mondta.

„Mi nem európai egyesült államokra készülünk” – hangsúlyozta Szili Katalin.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte: 2010 óta jelentős változás történt a magyar nemzetpolitikában. Mint fogalmazott, részben az állampolgársági törvény, részben az ehhez kapcsolódó választójog, valamint a kárpát-medencei autonómiák iránti felelősségvállalás immár összeköti a magyarságot.

„Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyetemes magyarság valóban nemzeti érzéssel vállalja fel magyarságát, és fontos számára a Kárpát-medence magyarságának sorsa és jövője is” – fogalmazott.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette – és ezt a cserkészbálon elmondott beszédében is aláhúzta -, hogy az Egyesült Államokban május 25-én esedékes európai parlamenti választás nagymértékben befolyásolja majd Magyarország és a vele szomszédos államokban élő magyar közösségek sorsát.

„Ezért kérem honfitársaimat, szavazzanak annak szellemében, hogy – Szabó Dezső szavaival szólva – minden magyar felelős minden magyarért” – mondta.

„Minden magyar számít” – tette hozzá.

Szili Katalin hangsúlyozta: az Európai Unióban 60 milliós őshonos kisebbség él, amelynek része a felvidéki, a kárpátaljai, az erdélyi, a vajdasági, a drávaszögi, a muravidéki és a burgenlandi magyarság is.

„Az őshonos kisebbségek ügyét csakis akkor lehet tematizálni, ha olyan képviselők kerülnek az Európai Parlamentbe, akik a nemzetek Európáját támogatják, és a keresztény Európa sokszínűségét jelentő őshonos kisebbségek sorsát kedvezően befolyásolják” – szögezte le.

Kiállt amellett, hogy csakis egy erős Európa képes stratégiai partnere lenni az Amerikai Egyesült Államoknak. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek utalt Angela Merkel német kancellár kijelentésére, miszerint Európának fel kell vállalnia a konfrontációt Amerikával, Kínával és Oroszországgal.

„Politikusként én nagyon sajnálatosnak tartom, hogy e globális világban ma valaki Európát azzal kívánja új vágányra állítani, hogy egyben konfrontációt hirdet meg a többi meghatározó országgal. A mai világnak inkább az együttműködésről kell szólnia” – fogalmazta meg álláspontját a miniszterelnöki megbízott.

„Én annak örülnék, ha a választások után Európa képes lenne újra meghatározni önmagát úgy, hogy odafigyel az őshonos közösségeire, a nemzeti kisebbségeire, ugyanakkor építi azt a sokszínű nemzetek Európáját, ahol mindenki megőrizheti a saját önazonosságát és azt a keresztény kultúrát, amely Európa sajátja” – szögezte le Szili Katalin az MTI-nek.