A Ruhr-vidékről származó, de kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező bűnbanda kilenc európai állam különböző szintű bajnokságaiban, illetve a Bajnokok Ligájában és az újonnan létrehozott Európa Ligában legalább kétszáz meccset manipulált. Az érintett klubok, játékosok, játékvezetők, sportfunkcionáriusok nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Amikor a bochumi rendőrség az év elején elkezdte lehallgatni a Ruhr-vidéki városban működő szervezett bűnbanda tagjainak telefonhívásait, s a „célszemélyek” bizonyos meccseket, illetve játékosok neveit emlegették, a nyomozók még nem sejtették, hogy legalább XXL méretű „bundára” bukkantak. Kilenc hónappal később Peter Limacher, az UEFA illetékese számára egyértelmű: a most leleplezett fogadási csalás az európai futball történetének legnagyobb botránya, amelynek valódi nagyságát egyelőre még megbecsülni sem lehet.

Friedhelm Althans, a bochumi rendőrség vezetője pénteken közölte: eddigi adataik szerint kilenc európai országban legalább kétszáz – 2009-ben lejátszott meccset manipuláltak, vagy próbáltak manipulálni a jól szervezett banda tagjai, akik ellen üzletszerűen és csoportosan elkövetett csalás alapos gyanújával nyomoznak.

Németországban legalább harminckét meccs érintett, köztük négy a Bundesliga második osztályából. A svájci másodosztályból huszonkét, a horvát és a török első osztályból 14, illetve 29 mérkőzés esik a körbe. A tizenhárom magyar bajnoki mérkőzés mellett a német hatóságok osztrák, szlovén és bosznia-hercegovinai első osztályú találkozókat szintén befolyásoltak, vagy a befolyásolási kísérletek alá tartozók közé sorolnak. A Bajnokok Ligájából három, az UEFA Kupát az idén ősztől felváltó Európa Ligában tizenkét meccset próbáltak megbundázni.

A német, az osztrák, a svájci és a brit rendőrség még csütörtökön több mint ötven helyszínen tartott házkutatást, legalább egymillió euró értékű készpénzt és vagyontárgyat foglalt le. Németországban tizenöt, Svájcban két személyt vettek őrizetbe; a gyanúsítottak köre eléri a kétszáz főt.

A bochumi rendőrség és ügyészség mereven elzárkózott konkrét személyek és klubok megnevezésétől, de a német sajtó tudni véli, hogy a berlini rendőrség „lekapcsolta Ante és Milan Sapinát, a sportbárként üzemelő berlini Cafe King tulajdonosait. A horvát származású fivérek mozgatták a háttérből a szálakat a Robert Hoyzer körüli botrányban is. A német játékvezetőt 2005-ben két év és öt hónap börtönre ítélték, mert 67 ezer euró kenőpénz fejében a megrendelők kívánsága szerint fújt bajnoki meccseken.

A Neue Osnabrücker Zeitung szerint a helyi csapat, a Német Kupában most a legjobb nyolc közé jutott harmadosztályú VfL Osnabrück néhány játékosa legalább két tavaszi mérkőzés kapcsán hagyta magát megvesztegetni.

A fogadási csalások mértékéről a német rendőrség annyit mondott, hogy a kárt minimum több millió euróra becsülik. Ehhez alapul azt vették, hogy a bundagyanús meccsek kapcsán a fogadóirodák tízmillió euró nyereményt fizettek ki.

Egyelőre nem tudni, hogy a játékosokat, bírókat, futballfunkcionáriusokat megkenő csalók csak a meccsek végeredményét vagy más fogadási téteket – az első büntetőt, félidei eredményt, stb. – is megpróbálták befolyásolni.

A bochumi rendőrség és ügyészség képviselői egyaránt azt hangoztatják: a nyomozás folytatódik, az első körben vizsgált kétszáz idei meccs csak a jéghegy csúcsa.

Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség szóvivője a Népszabadság érdeklődésére elmondta: a szervezet jelenleg nem folytat nyomozást ebben az ügyben. Arra a kérdésre, hogy hangsúlyos-e válaszában a jelenleg kifejezés, azt felelte: minden szónak jelentősége van. Hasonlóképpen reagált a lap felvetésére az ORFK sajtóirodája: a társszervek a rendőrséget a nemzetközi bűnügyi együttműködés csatornáin keresztül eddig nem keresték meg ebben a témában.

(nol.hu)