1,3 milliárd forintos európai uniós eszközfejlesztés keretében szerezte be a győri Széchenyi István Egyetem azt a röntgengépet, amely alkalmas műszaki berendezések roncsolásmentes anyagvizsgálatra. A nehezen hozzáférhető, vagy csak roncsolás útján vizsgálható eszközök teljes átvilágítására alkalmas készüléket elsősorban a járműipari kutatás-fejlesztés során használja majd az egyetem.

A győri Széchenyi István Egyetem 15 milliárd forint összértékű komplex intézményfejlesztési programjának része többek között, hogy olyan magas színvonalú laborfeltételeket és kutatási kapacitást biztosítson az elsősorban a járműipar és a közlekedési rendszerek területén működő vállalati partnereinek számára, amelynek révén konkrét piaci sikereket érhetnek el. Az egyetem a TIOP 1.3.1. pályázat keretében, 1,3 milliárd forint értékben szerzett be a hallgatók jobb felkészültségét és a K+F-et segítő professzionális laboreszközöket. A beszerzett eszközök sorából kiemelkedik az a digitális computertomográf röntgen (CTR) készülék, amely akár egy teljes motorblokk átvizsgálását is lehetővé teszi, anélkül, hogy a motort szétvágnánk, feldarabolnánk.

„A CTR gép 7 mikronos pontossággal mér és 450 KV teljesítményű, ami azt jelenti, hogy a nagyobb falvastagságú alkatrészeket is gond nélkül tudjuk vele vizsgálni. Összehasonlításképp, az egészségügyben alkalmazott röntgen készülékek 40-125 KV közötti teljesítménnyel üzemelnek. Motorblokk helyett természetesen bármilyen más tárgy szóba jöhet, amely elfér a 800 x 1200 mm-es vizsgálótérben. Akár egy mobiltelefont is megvizsgálhatunk vele, anélkül, hogy szét kellene szerelnünk” – mondja dr. Czinege Imre, a járműipari fókuszú fejlesztés eszközbeszerzésekért felelős szakmai vezetője.

A legkülönfélébb anyagokból készült tárgyak roncsolásmentes vizsgálatát a CTR gép mellett egy – szintén az eszközfejlesztés keretében beszerzett – ultrahang vizsgáló gép is segíti, amely olyan módszerrel dolgozik, mintha egy mindent látó reflektorral világítanánk be az adott tárgyba.

A CTR rendkívüli értékkel bír a vállalati innováció terén, hiszen a vizsgálat segítségével gyors és pontos diagnózis állítható fel, amely úgy enged belenézni a legkülönfélébb eszközök belsejébe, hogy nem okoz rajta sérülést. A vizsgálati módszer alkalmazása jelentős időbeli és anyagi megtakarításokkal jár.

A járműipari K+F területén élen járó intézmény kiemelkedően jó ipari kapcsolatokkal rendelkezik, éppen ezért nem elég, ha pusztán követi az ipari innovációt, hanem a K+F terén is együtt kell gondolkodnia az ipar szereplőivel. „A hallgatók gyakorlati felkészültsége az intézmény iparral való szoros együttműködése mellett a csúcstechnológiás eszközök használatával biztosítható. Az egyetem évek óta példaértékű, napi szintű ipari együttműködéseinek egyik záloga – a magas színvonalú K+F tevékenység mellett, – hogy a náluk diplomát szerzett hallgatókat már a professzionális technológiák használatában jártas szakemberekként szinte azonnal elszívja a munkaerőpiac” – mondta Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.