Körülbelül 100-150 szlovák állampolgár jelentkezett a Magyar Gárdába – mondta Vona Gábor. A szlovákiai érdeklődők azonban felvételt még nem nyertek, mert a Magyar Gárda a Magyar Köztársaság polgárai számára Magyarországon működik, tette hozzá a Jobbik elnöke.

Vona Gábor elmondta, vizsgálják annak lehetőségét, hogyan válhatnának a Magyar Gárda tagjaivá a szlovák és román állampolgárok.

A Magyar Gárda volt a fő témája a TA3 pozsonyi hírtelevízió vasárnap esti vitaműsorának is. Ján Kubis, a szlovák diplomácia vezetője szerint, ha a „Szlovák Testvériség”, amelyet a Magyar Gárda szlovákiai megfelelőjének tartanak, egy századát tenné annak, amit a gárda, a szlovák hatóságok már léptek volna ellene.

Kubis nagyra értékelte, hogy Magyarország vezető politikusai elítélik a szervezetet, de idézem: a tettek a fontosak. Kifejtette, reméli, hogy Magyarország is a tettek mezejére lép.

A TA3 pozsonyi televízió úgy tudja, a Magyar Gárdához hasonló szervezet alakult Csehországban. A félkatonai cseh gárda, az első csehszlovák köztársaság megalakulásának évfordulóján október 28-án jött létre. Céljai egyelőre nem ismertek.

(MR)