A Hír Televíziónak adott exkluzív interjúban Lados István Danielisz Bélát nevezte meg Zuschlagék egyik segítőjeként a főváros részéről. A szocialista Danielisz Béla 1998 óta vezeti a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságát. A testület 2002-ben és 2003-ban több mint tízmillió forintot ítélt oda a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezeteknek.

Zuschlag személyi titkára a Hír Televíziónak arról beszélt: az elnyert közpénzek felhasználásáról a Fővárosi Önkormányzat sem kért aprólékos elszámolást. Lados István úgy fogalmazott: Zuschlag hetykén közölte, hogy „Béláéknál nem kell aggódni, ott nem kell komoly ellenőrzésre számítani”.

A Danielisz Béla vezette bizottságban ma sem kizáró ok, ha egy pályázat formailag hibás. Az egyik dokumentáció benyújtójaként a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet szerepelt, noha a pályázatot civil szervezeteknek írták ki.

A hírTV szerette volna megtudni Danielisz Bélától, hogy a Zuschlagéknak nyújtott 12 millió forintos támogatás kapcsán az ügyészség tett-e neki utalást arra, hogy az ügyben hűtlen vagy hanyag kezelés gyanúja merül fel a városrendészeti bizottságnál, ám a bizottság elnöke válasz helyett kioktatta munkatársunkat: „szerintem ön próbálja átvenni az ügyészségnek a feladat- és hatáskörét. Ez egy újságírónak nem dolga, úgyhogy szerintem ezt a kérdést jobb lenne, ha visszavonná”.

Lados István a Hír Televíziónak adott interjúban nemcsak Danielisz Béla, hanem Mesterházy Attila szerepére is utalt, aki politikai államtitkár volt az egykori ifjúsági minisztériumban a Medgyessy-kormány idején. Lados István az interjúban az egyik tanú – K. Krisztián – vallomását elevenítette fel, miszerint Zuschlag a FIB egyik elnökségi ülésén azzal kérkedett, hogy kapcsolatai révén el tudja intézni, hogy a civil szervezeti kör folyamatosan nyerjen. Ilyen személyként nevezte meg Mesterházy Attilát és Ocsovai Tamást.

Lados István megerősítette, hogy Zuschlag János tekintélyes summát kapott az MSZP-től a lelépésért. Elmondása szerint összesen 180 millió forintot kaphatott Zuschlag, ebből 30 milliót az addigi költségeire, a maradék 150 millió pedig a károkozás mértékét fedezte, illetve fájdalomdíjat jelentett, azért hogy egy büntetőügy részesévé vált. (Mint ismert, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak 75 millió forint állami támogatást szereztek jogosulatlanul.)

A nyomozóhatóság egyébként nem tudta kideríteni, hogy Zuschlag János milyen pénzből térítette meg az általa okozott kár jelentős részét. Csak az biztos, hogy a pénzt Szegedről utalták Zuschlag ügyvédjének letéti számlájára.

(hírTV)