Az idén 181 014 tiltott határátlépés történt, csak pénteken 2 827 személyt állítottak elő ezért a szabálysértésért – közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.Szombaton reggel 8 óráig további 1 561 személy lépte át Szerbia felől tiltott módon a határt – mondta Lakatos Tibor, majd hozzátette, a rendőrség idén összesen már 1 068 személy ellen indított eljárást embercsempészés miatt.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója közölte továbbá, hogy idén péntek éjfélig 166 465 menekültügyi kérelmet regisztráltak, ezekből 2 093-at pénteken nyújtottak be, szombat reggel 6 óráig pedig további 517 kérelem érkezett hozzájuk. 

A magyarországi befogadó intézményekben szombat reggel összesen 2 215-en tartózkodtak, pénteken „rend és nyugalom” volt ezeken a helyeken – fűzte hozzá.

Kiss Attila beszámolt arról is, hogy megtalálták annak a 8 éves szír kisfiúnak a családját,  aki még szerdára virradóra vesztette el szüleit és hat testvérét az egyik határ menti gyűjtőhelyen.     

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt 130 ezer forintos szabálysértéssel sújtották azt a két szír férfit, akik „hergelték” a Röszkéről Budapest felé gyalog útnak indult menekülteket.     

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese további kérdésekre reagálva többször kiemelte, a rendőrök összességében törvényesen, szakszerűen és rendkívül emberségesen végzik a munkájukat, amin szerinte az sem változtat, hogy néhány kontextusából kiragadott kép, vagy rövid videó mást mutat.

MTI