Fotó: MTI, archív

Az ’56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára sokan keserű szájízzel emlékeznek vissza. Az emléknapnak példátlan rendőri erőszak vetett véget: a Fidesz budapesti ünnepi nagygyűlésén részt vevő tömeget víz- és hangágyúval, gumilövedékekkel és könnygázgránátokkal oszlatták föl a karhatalom egyenruhásai. A tíz évvel ezelőtti eseményeket szemtanúk beszámolói alapján idézzük föl.

Visszatekintünk a 2006. november 4-i polgári felvonulásra is, amely a maga méltóságteljes némaságával megrendítő és erőteljes választ adott a szeptemberi és októberi fékevesztett rendőrterrorra. A cinikus embertelenségében sokadjára lelepleződött baloldal ekkor indult el visszavonhatatlanul a szétesés útján. A menet megszervezéséhez nagy bátorság kellett, hiszen nem lehetett tudni, miként reagál az akkori eszelős, jogtipró hatalom.

„Nevetségesen kevés azon ügyek száma, melyben brutálisan intézkedő hatóságiakat jogerősen elítélték volna, vagy az áldozatoknak értékelhető kártérítést állapítottak volna meg” – állapítja meg publicisztikájában Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki a 2006-os rendőrterror következményeiről fejti ki véleményét.

A Demokrata október 19-től kapható az újságárusoknál – ide kattintva belelapozhat digitális lapszámunkba