A vasárnap este televíziót nézők 51,3 százaléka követte végig figyelemmel a 19. Labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzését. Magyarország 4 évnél idősebb népességének 24,4 százaléka, vagyis 2 millió 246 ezer fő nézte az m1-et a 20.30-kor kezdődött viadal idején. A 18-49 évesek körében hasonlóan népszerű volt ez a program: a kereskedelmi szempontból kiemelt korcsoport 23,3 százaléka, a tévé előtt ülő fiataloknak pontosan a fele a mindent eldöntő meccset választotta. Kiemelkedően magas volt a műsor közönségaránya a férfiak körében, átlagosan 59,4 százalék, de a világ egyik legnagyobb televíziós, illetve sporteseménye a tévéző nők figyelmét is lekötötte, 44 százalékuk csatlakozott a szurkolók táborához. Összesen 4 millió 78 ezren kapcsolódtak be hosszabb-rövidebb időre a döntő közvetítésébe és a stúdióműsorba.

Soha annyian nem nézték eddig a köztévé internetes oldalait, mint a foci vb egy hónapja alatt: összesen 1,5 millióan kattintottak az MTV Online valamelyik cikkére, képére vagy videójára. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon minden második-harmadik látogató megnézte az MTV valamelyik honlapját. A világbajnokságon szinte megduplázódott az MTV Online napi összes látogatószáma: most csaknem elérte a 180 ezret, míg a tavaszi időszakban 90-100 ezer volt. Azért is érdekes ez az adat, mert a nyári időszakban – a szabadságok kezdetével – mélypontra zuhan a hazai internet látogatottság, ezzel szemben az MTV Online bőven emelkedett.

Rekordot döntött az internetes élő adás nézettsége is, hiszen volt olyan nap, amikor 100 ezernél is több felhasználó követte élőben a Magyar Televízió közvetítéseit a weben. Egy-egy élő mérkőzésbe 20-25 ezer látogató kapcsolódott be a Telesport.hu-n. A legnagyobb, azonos időpillanatban kiszolgált nézőszám csaknem 20 ezer volt − az MTV és az Index együttműködésének köszönhetően. A párhuzamos meccseknél ez a szám még följebb emelkedett, és meghaladta a legutóbbi Európa-bajnokság eredményeit is. Szintén nagyon népszerűek voltak az ebéd utáni meccsek, amelyek jelentősen megterhelték a kiszolgáló szervereket. Legtöbben a fővárosból követték a foci vb-t a Telesport.hu-n, a vidéki nagyvárosok jórészét azonban megelőzte Törökbálint és Budaörs, valószínűleg a jelentős kereskedelmi-intézményi háttér miatt. Mindez arra enged következtetni, hogy sokan a munkahelyükön nézték a dél-afrikai webes közvetítéseket.

„A televíziós és internetes adatok lenyűgözőek, ráadásul országszerte rengetegen nézhették szórakozóhelyen vagy óriáskivetítő előtt a döntőt. Az MTV fociünnepén is több ezer ember vett részt tegnap egy budapesti teraszon. Teljes képet akkor kapunk a nézettségről, ha a jövő héten elkészül a kiegészítő kutatás. Azt azonban már tudjuk egy másik felmérésből, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint az MTV-n van a helye minden labdarúgó világeseménynek – tette hozzá Schulek Csaba, az MTV sport főszerkesztője.

Érdekesség, hogy az idei világbajnokságon a döntőbe jutásért vívott elődöntők több nézőt szögeztek a képernyő elé, mint a bronzmérkőzés, amelyet 1 millió 558 ezer otthon tévéző magyar követett végig. A vb döntője egyértelműen az év egyik legnépszerűbb tévéműsora: az összecsapás legnézettebb percében (22:19) 2 millió 608 ezren követték az adást, a legnagyobb közönségarányú percben (23:01) pedig a tévénézők több mint kétharmada, 67,4 százalék választotta az MTV közvetítését.

A 19. Labdarúgó Világbajnokság legnézettebb mérkőzései:

Mérkőzés

Dátum

Nézettség (AMR, 4+)

Hollandia–Spanyolország döntő

2010. július 11.

2 millió 246 ezer fő

Németország–Spanyolország elődöntő

2010. július 7.

1 millió 904 ezer fő

Uruguay–Hollandia elődöntő

2010. július 6.

1 millió 642 ezer fő

Németország–Uruguay bronzmérkőzés

2010. július 10.

1 millió 558 ezer fő