A Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös kampánynyitót tartott február 10-én. Elvileg az egyszemélyes Magyar Liberális Párt is jelen volt, de őket csak elvétve emlegették a pártszövetség politikusai. A hamiskás hegedűelőadással feltüzelt nézők – egy jó kis elvtársazás után – órákon keresztül hallgathatták az ezerszer ismételgetett lózungokat, a rendezvény végén pedig Karácsony Gergely mondott nagyot: a finoman szólva sem rózsás gazdasági helyzetű Portugáliát hozta fel követendő példaként.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Molnár Zsolt szeretettel köszöntött mindenkit: a kongresszus résztvevőit, a vendégeket, a sajtó képviselőit, és „Magyarország következő miniszterelnökét”. Csodálkoztunk, hogy Orbán Viktort is meghívták, de aztán hozzátette, hogy Karácsony Gergelyre gondolt.

A művész

Az MSZP bizonyára mindenáron ki akarta tölteni a háromórásra tervezett időtartamot. Ez lehet az egyetlen oka bizonyos Eliza Bliss színpadra érkezésének, aki különböző műfajú zeneszámokat kísért hegedűvel, meglehetősen hamisan, amit még a kommentelők sem hagytak szó nélkül. Egyértelműen profizmusra utalt, hogy a számokat egy színpadszéli állványra erősített tableten ő maga váltogatta. Ezáltal minden egyes szám után találgathattunk, hogy most már tényleg levonul-e a színpadról, vagy csak két produkció között van.

Az elvtárs

Az európai szocialisták elnöke, Szergej Sztanisev következett a színpadon, aki egy lendületes „Dear Comrades”-zel köszöntötte a résztvevőket. A tolmács nem volt rest lefordítani a „Kedves Elvtársak!” köszönést.

Sztanisev elmondta, hogy Európa bajban van. Végre valami, amivel egyetértünk – gondolhatnánk, de nem, nem a migránsválságra gondolt, hanem arra, hogy szerinte Orbán és politikai családja olyan szociális megszorításokat alkalmaz, amelyek kitaszítottá teszik az embereket. Az európaiak frusztrációját Sztanisev szerint az Orbánhoz hasonlóan gondolkodó politikusok okozzák. Az MSZP-sek megnyugodhatnak: nem csak ők, de az európai szocialisták is párhuzamos valóságban tengetik napjaikat.

Sztanisev nem felejtett el üzenni magyar elvtársainak: elmondta, hogy mindig van választás, biztatta őket, hogy ne féljenek a nyomástól, és más, ezekhez hasonló lózungokat puffogtatott.

A program

Ismét a műsorvezető Veres Gábor következett, aki olyan dolgot konferált fel, „amiről a Fidesz nem tud”: az MSZP a kultúrától az oktatáson és az egészségügyig mindenen átívelő programját!

A Tegyünk igazságot! című program ismertetésére a párt legjobb szónokát, Hiller Istvánt kérték fel. Képességeit kihasználva ő további két alkalommal is színpadra lépett. A program progresszív, baloldali és mindenekelőtt vastag. Nem csak egy egyszerű és demagóg „Folytatjuk!”, mint a Fidesz 2014-es programja, hanem valódi cselekvési terv – hangoztatták. (Az MSZP–Párbeszéd az országot érintő elképzelésére visszatérünk még Karácsony Gergely beszéde kapcsán.)

Hiller István aláhúzta, hogy negyedik Magyar Köztársaságot akarnak, majd némi hatásszünet után bejelentette, hogy a későbbiekben a Párbeszéd társelnökét, Szabó Tímeát is színpadra invitálja. Izgatottan vártuk, ez alkalommal is kell-e bábszínházra készülnünk, de csalódnunk kellett. (Emlékezetes, hogy Szabó Tímea egy Áder-bábuval játszott az Országházban a köztársasági elnök eskütétele alatt.)

Veres Gábor műsorvezető felidézte, milyen csúnya dolgokat vágnak az emberek az MSZP fejéhez. Az MSZP-t kritikával illetőket aljas hazudozóknak nevezte, majd hozzátette: „Mindjárt kiderül számotokra, milyen az igazi vagányság!”.

A vagányság

Magyar György, a siófoki képviselőjelölt büszkén hirdette, hogy őt kilenc párt támogatja. Láthatóan nem jött rá, hogy pont az az ellenzék vereségének egyik fő oka, amire ő olyan büszke. Elmondta, hogy az Orbán-kormány ellehetetlenítette, hogy a pártok elinduljanak a választáson. Ennek fényében nem igazán értjük, mit keresett ezen a rendezvényen.

Hiller harmadszori megszólalásán felszólította pártját, hogy az ő miniszterelnök-jelöltjük ne költözzön a várba. Magabiztosságra vall, hogy emiatt aggódik.

Az MSZP vagányságának következő hírnöke Kunhalmi Ágnes volt, aki „lendületes” hisztije után Molnár Gyulának adta a mikrofont. Molnár szerint a Párbeszéd és az MSZP együttműködése érdekházasságnak indult, de mára elkezdett kialakulni köztük a kémia. A párt elnöke nagy üdvrivalgás közepette szólította színpadra Karácsony Gergelyt, az MSZP, a Párbeszéd és Fodor Gábor közös miniszterelnök-jelöltjét. (Ezúttal senki nem keverte össze a Párbeszédet és az Együttet.)

A példa

Karácsony Gergely azt a Portugáliát hozta fel követendő példaként, ahonnan a lakosság 22%-a kivándorolt. Összehasonlításképp: Magyarország lakosságának csupán 6%-a él külföldön. Portugália államadóssága 130%, Magyarországé 74% volt 2016-ban. De Portugáliában még a munkanélküliség is kétszer akkora, mint hazánkban, a gazdaság pedig lassabban növekszik. Ezek fényében nem világos, Karácsony miért tartja követendő példának az országot.

Persze lehet, hogy ez az ára a „szociális demokráciának”: a munkanélküliség, az államadósság és a kivándorlás növelése. Ez hitelt érdemlő elképzelés, hiszen a szocialisták a gazdasági növekedés lassításában és a kivándorlás ösztönzésében egyaránt remekeltek. A párt ráadásul az államadósság növelésének szakértője; 2002 és 2010 között a GDP 55%-áról 80%-ára emelkedett Magyarország tartozása.

„Ami sikerült a portugáloknak, az sikerülhet nekünk is.” Vagyis nyugodt szívvel kukába dobhatjuk a 2010-es évek eredményeit és visszatérhetünk az előző évtizedbe!

A remek példa után Karácsony Gergely felkészültségéről is tanúbizonyságot tett: azt állította, Magyarországon a legalacsonyabb a várható élettartam az Európai Unióban. (Egyet találhatnak, melyik párt politikája miatt.) Ezzel szemben a Világbank adatai szerint Magyarországon 76 év a születéskor várható élettartam, ez Romániában eggyel kevesebb, de példaként említhetjük még Bulgáriát (74 év), Litvániát (75 év) vagy Lettországot (74 év).

-AÁ-

Kampánynyitó

Kampánynyitó – Létrejött a Változás Szövetsége!

Gepostet von MSZP am Samstag, 10. Februar 2018