Az önkéntesek által végzett munka a közvetlen környezetben való segítségnyújtás során kézzel fogható eredményekkel bír. Az Önkéntes Központ Alapítvány azonban az önkéntesség gazdasági és társadalmi hasznosságára is szeretné felhívni a figyelmet, alakulása óta az önkéntesség hazai presztízsének növelésén dolgozik.

Az Alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy folyamatosan nő hazánkban az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma. Egyre több ember érzi úgy, hogy személyiségét fejleszti, új kapcsolatokat épít ki az önkéntes tevékenységek révén, s mindeközben segíthet a rászorulókon is. A legtöbben lakóhelyükért végeznek valamilyen önkéntes tevékenységet, vagy hivatalos ügyek intézésében segédkeznek az arra rászorulóknak, de a szociális, egészségügyi illetve művelődési területen tevékenykedő szervezeteknek is szép számmal akad támogatójuk. Az ÖKA adatai szerint az önkéntesek a legszívesebben a gyermekek számára nyújtanak támogatást, és magas a fogyatékosokat, valamint az idős embereket támogató önkéntesek száma is. Az ÖKA adatbázisában jelenleg is 2860 önkéntes keres valamilyen tevékenységet és 851 regisztrált szervezet van akik kínálnak lehetőségeket.

Ma már a vállalatok egy része is felismerte, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében szervezett vállalati önkéntes programokkal növelheti dolgozói elköteleződését, motivációját, hozzájárul személyes fejlődésükhöz, s a cég jó társadalmi megítélését, hosszú távú fenntarthatóságát is elősegíti.

A pozitív változások ellenére azonban az önkéntesség társadalmi elismertsége továbbra is alacsony, hazánkban, kevesek kapcsolódnak be rendszeresen, szervezett keretek között önkéntes tevékenységbe. Az ÖKA egyik alapvető célja, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsa. Ennek érdekében hozta létre az Önkéntességért Díjat, amely 2010-ben a Budapest Bank támogatásával valósul meg. A Budapest Bank vállalati kultúrájának szerves része az önkéntes tevékenység támogatása, valamint az esélyegyenlőség érvényesítése. A pénzintézet közel 10 éves múltra visszatekintő önkéntes rendezvénysorozatán, a „Törődés napján” évről évre több száz munkatárs vesz részt országszerte. A bank fontosnak tartja, hogy az önkéntes tevékenység társadalmi szerepét egyre többen felismerjék, ezért is támogatja az Alapítvány célkitűzéseinek megvalósítását.

A pályázati kiírás és az adatlapok elérhetőek az ÖKA honlapján (http://www.onkentes.hu/alap.php?inc=dsp&menu_id=122). A jelöléseket 2010. szeptember 30-ig várjuk. A díjakat a 2010 decemberében adjuk át ünnepélyes keretek között.

Idén az alábbi négy kategóriában nyújthatóak be a pályázatok:

I. Az év önkéntese (magánszemélyeknek)

II. Az év önkéntes programja (állami és önkormányzati fenntartású intézményeknek/ civil szervezeteknek)

III. Az év vállalati önkéntes programja (cégeknek)

IV. A Budapest Bank „Esélyegyenlőségért”különdíja magánszemélyek részére.

A Bank a díj szakmai és anyagi támogatásán túl idén első alkalommal díjazza azt a magánszemélyt, aki önkéntes tevékenységével a legtöbbet tette az esélyegyenlőségért.

A nyerteseket egy 5 főből álló zsűri választja ki, amelynek tagjai:

– Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke

– Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese

– Iring Zoltán, a XII. kerületi családsegítő szolgálat vezetője

– Radácsi László, a B&P CSR management ügyvezetője

– Rolek Ferenc, a Budapest Bank HR vezetője