Orbán Viktor szerint 2017 a lázadás éve lesz: a középosztály és a nemzetek lázadásáé, amit körbefon a politikai korrektség, az elszigetelés és a megbélyegzés elleni szellemi lázadás. A miniszterelnök a 888.hu portálnak adott interjúban arról is beszélt, hogy Donald Trump megválasztásával a „karakteresebb, vagányabb” politika ideje jön el.   

A kormányfő a csütörtökön megjelent beszélgetésben azt mondta: Brüsszelben a lényeges pozíciókat a „globalista-liberális, status quót képviselő erők” tartják kézben és az „ő fejükben egy általuk megszervezett és uralt Európai Egyesült Államok a cél”.

„A magunkfajta keresztény, nemzeti európaiaknak itt nem osztanak lapot” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint azonban a világ nem abba az irányba megy, hogy Brüsszelből diktáljanak a nemzetállamoknak. Kijelentette: a kormány nem fogja hagyni, hogy Brüsszel beleszóljon az energiaárakba vagy megtiltsa a rezsicsökkentést. Úgy vélte, Brüsszelben még mindig „fordítva ülnek a lovon”, ezért nem látják, hogy egymás után buknak meg azok, akik szembemennek az emberek akaratával.

Orbán Viktor meggyőződése szerint ezért 2017 a lázadás éve lesz. Szerinte Ausztriában ezt a lázadást egyelőre sikerült késleltetni, de Olaszországban és Amerikában nem tudták leverni. Jövőre választások lesznek Németországban, Hollandiában és Franciaországban is – jegyezte meg.

A kormányfő kifejtette: az alapkérdéseket tekintve két lázadás történik egyszerre, a középosztály és a nemzetek lázadása.

Szerinte a középosztály lázadása miatt vesztett a „Clinton klán” az amerikai választásokon, valamint a Brexit is erről szólt, és a legfrissebb elemzések azt mutatják, hogy valami hasonló megy végbe Franciaországban is, ahol a magukra hagyottak, a kiszolgáltatottak keresik a kiutat, és ez a magára hagyatottság válik politikai szavazattá.

Eközben – folytatta – a nemzetek az ellen lázadnak, hogy az „Európai Egyesült Államok hívei” most éppen „lopakodva csorbítják” az egyes nemzetek szuverenitását a menekültügy kérdésében, s mindezt körbefonja a politikai korrektség, az elszigetelés, a megbélyegzés elleni szellemi lázadás. „Ez a lázadás 2016-ban elkezdődött, jövőre még inkább kiteljesedik, ezért mondom, hogy 2017 a lázadás éve lesz” – mondta Orbán Viktor.

Megjegyezte, nem a kormány lázad, hanem az emberek, és a kabinet azt képviseli, amit az emberek akarnak. „Ez a mi politikai genomunk. Szabadságharcos nép vagyunk” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint természetes, hogy szembemenjenek „bármilyen nagyokossal”. „Ha nem csontosodunk bele a kormányzás karosszékeibe, akkor meg fogjuk találni a közös hangot az emberekkel” – jelentette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Fideszt „igazi self-made történetnek” tartja, és szerinte a most megválasztott amerikai elnökön is lehet érezni ezt a „self-made man mentalitást”. A Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetéséről azt mondta: ritka a politikában, főleg egy nagyhatalom elnökével, de „volt közös hang” a megválasztott elnökkel, aki „nem egy dolgokat túlbonyolító politikus”. „Trump és csapata nem úgy néznek ki, mintha be akarnának iratkozni bármilyen tanfolyamra” – jegyezte meg.

A kormányfő úgy látja, „karakteresebb, vagányabb” politika ideje jön, és vége van az „akolmeleg, »egy keretben bégetünk« szoclib világnak”. „Self-made figurák jönnek, akik önmagukban is sikeresek, akik nem úgy kezdik a mondataikat, hogy »én is ismerem a nem tudom én kicsodát«, hanem azt mondják: »én azt csináltam, hogy«” – mondta.

Orbán Viktor az Egyesült Államokkal való magyar viszonyt úgy jellemezte: jó a kapcsolat és az együttműködés az amerikai néppel és az amerikai gazdasági szereplőkkel is, viszont egyes amerikai politikusok „megveszekedetten” ellenségesek voltak Magyarországgal és egész Közép-Európával szemben, mert azt várták, hogy az itteni vezetők „yes man”-ként majd minden feltételükre igen mondanak.

A kormányfő úgy folytatta, az amerikaiak Soros Györgyön keresztül látták megvalósíthatónak az a „körmönfont akciótervet”, amelynek célja, hogy NGO-kon, alapítványokon, civil szervezeteken, médián keresztül érvényre juttassák a saját érdekeiket. Arról, hogy a Politico szerint a jövő év Soros éve lesz, a kormányfő azt mondta: nem az övé lesz, hanem róla fog szólni, azaz Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról.

A miniszterelnököt kérdezték a korrupcióról és arról is, hogy a sok győzelem és hatalom nem szállt-e a Fidesz fejébe. Orbán Viktor válaszában a sikert a szeszhez hasonlította, ami kinek jobban, kinek kevésbé árt meg, de szerinte ezt minden politikusnak kezelnie kell, különben ugyanúgy jár, mint az alkohollal. „Jön a durva kijózanodás, másnaposság, fejfájás, és kint találhatja a cókmókját az ajtó előtt” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a korrupcióval szembeni küzdelem sohasem kerül le a napirendről, ugyanakkor bizonyítékok híján vádolni bárkit is rágalmazás, ami ugyanolyan bűn, mint a korrupció. A kormányfő szerint a negyven év diktatúra öröksége a ravaszkodás, a kiskapukeresés, a trükközés, a pult alatti ügyeskedés, és az irigység is, vagyis az a mentalitás, hogyha valaki sikeres, az csak gyanús lehet. Egymás sikerének örülni kell, az viszi felfelé az országot – mutatott rá.

Orbán Viktor hozzátette: ilyen hozzáállással Magyarország tíz év múlva erősebb és gazdagabb lesz. „Egy ország mindig olyanná lesz, amilyenné a gyerekeinket neveljük. Ha jó példát mutatunk nekik, ha őket is arra neveljük, hogy ne a könnyebb utat keressék, hanem a saját útjukat még akkor is, amikor nehezebbnek tűnik, akkor az ország újra naggyá lehet. Mit üzen Amerika? Tegyük naggyá újra Magyarországot!” – fogalmazott a kormányfő a 888-nak.

MTI